Social

Crește numărul elevilor ucraineni care învață în școlile din Republica Moldova

Numărul copiilor ucraineni refugiați care își continuă studiile în gimnaziile și liceele din Republica Moldova este în continuă creștere și a ajuns în acest an la 2 400 de elevi, față de 1 600 anul trecut. Tot mai mulți refugiați din țara vecină și cetățeni ai R. Moldova de etnie ucraineană vor să învețe în limba ucraineană, susțin reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării.

Din cei 287 de elevi ai Gimnaziului ruso-ucrainean „Taras Șevcenko” din municipiul Chișinău, 214 sunt copii refugiați din Ucraina, a precizat pentru Radio Moldova directoarea Angela Moizesovici. Potrivit ei, în clasele I-a, a IV-a, a V-a și a VI-a toate disciplinile sunt predate în limba ucraineană.

Ei vin la școală în fiecare zi, ei toți învață limba română. Elevii care numai ce au venit învață de la zero cursul unu. Plus, noi în școală avem cursuri adăugătoare și învățătoarea noastră predă pentru refugiați orele de limba română”, a spus Angela Moizesovici.

În prezent, în școlile din municipiul Chișinău studiază 1.786 de copii refugiați din Ucraina, cu 9 elevi mai mulți față de săptămâna precedentă, a precizat viceprimara capitalei, Angela Cutasevici:

În grădinițe avem aproape 400 de copiii integrați. Anul curint de studii numărul copiilor refugiați care sunt înmatriculați în instituțiile educaționale, practic s-a dublat în comparație cu sfârșitul anului 2023-2024”.

Începând cu 1 septembrie 2025, la Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din municipiul Bălți vor fi deschise clase cu predare în limba ucraineană și cu studierea obligatorie a limbii române, a declarat pentru Radio Moldova șeful serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la Ministerul Educației și Cercetării, Ivan Duminică. El susține că la această instituție de învățământ vor studia atât copiii de etnie ucraineană din Republica Moldova, cât și refugiați din Ucraina.

Este ca un răspuns la solicitarea părinților ucraineni, pentru că noi, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării vizităm teritoriul, vorbim cu părinții, cu refugiații și des primim aceste solicitări. De exemplu, Gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău a arătat multe solicitări din partea refugiaților ucraineni”, a menționat Ivan Duminică.

Precizăm că, în prezent, în 229 de gimnazii și licee din Republica Moldova sunt încadrați aproximativ 2.400 de copii refugiați din Ucraina, cu circa 800 de elevi mai mult decât anul trecut, în instituțiile de învățământ profesional studiază 99 de tineri refugiați, iar în universități învață 211 studenți ucraineni, cu statut de protecție temporară sau de student străin.

Citește mai mult