Sprijin pentru agricultorii afectați de secetă: 400 de tone de semințe de grâu, distribuite fermierilor din sudul țării
Fermierii moldoveni, grav afectați de secetă, vor primi 400 de tone de semințe de grâu pentru semănatul de toamnă. Beneficiarii acestui ajutor oferit de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU sunt întreprinderile care au înregistrat pierderi de la 70% până la 100% din roadă. În sudul țării, materialul semincer va ajunge la 100 de fermieri care cel mai mult au avut de suferit din cauza secetei. Agricultorii primesc între o tonă și opt tone de semințe de grâu, în funcție de pagubele suportate. Distribuția ajutorului umanitar se desfășoară în toate raioanele țării, în baza unui ordin al Ministerului Agriculturii.
Întreprinderea lui Ivan Iularji din satul Congaz cultivă 1000 de hectare de teren cu cereale. În ciuda tuturor măsurilor agrotehnice întreprinse, fermierul a suferit pierderi mari din cauza secetei. Și această întreprindere primește ajutoare umanitare sub formă de semințe pentru a finaliza semănatul grâului de toamnă.
„Semințele sunt bune, curățate, tratate uniform. Întrebări nu avem în privința semințelor. Noi tot primim cereale. Anul acesta, cele mai mari pierderi sunt la sudul țării. Toți agricultorii au pierdut mult din recoltă. În privința aceasta, măcar avem acest ajutor, cu semințe, din partea statului, pentru a termina semănatul grâului de iarnă. Noi aproape tot am semănat deja. Ne vom strădui să-l semănăm și pe acesta”, a menționat Ivan Iularji, agricultor.
„Astăzi primim ajutor umanitar - 8 tone de cereale. Deja am semănat totul ce a trebuit să semănăm. Vom semăna asta anul viitor. Anul acesta recolta a fost foarte slabă, a fost o vară secetoasă și o recoltă slabă. Avem o mie de hectare de terenuri, avem nevoie de semințe”, a spus Simion Cebanov.
Un punct de distribuire a cerealelor umanitare a fost organizat în satul Congaz. Semințele sunt repartizate fermierilor din sudul țării, ale căror pierderi din cauza secetei din această vară depășesc 70 la sută pentru culturile de cereale.
„Noi dăm în toată regiunea sud, inclusiv UTA Găgăuzia, Taraclia, Cahul, Cantemir. În această regiune vom acorda suport pentru aproximativ o sută de fermieri. Valoarea este de la o tonă până la opt tone, în funcție de gradul de afectare și în funcție de numărul de hectare afectate. Semințele pe care noi le acordăm sunt semințe tratate, sunt de clasă superioară și sperăm ca aceasta să fie de bun augur pentru fermierii din regiunea Găgăuziei și din alte regiuni”, a precizat Nicolae Tîltu, reprezentant FAO.
FAO a aprobat ajutorul umanitar sub formă de semințe de grâu pentru întreprinderile agricole afectate de secetă din Republica Moldova în volum de 400 de tone. Repartizarea se desfășoară în conformitate cu un ordin emis de Ministerul Agriculturii de la Chișinău.