Electorala

Socialiștii au semnalat nereguli majore în alegerile din 20 octombrie

Membrii PSRM au semnalat în cadrul unui briefing încălcări semnificative observate în timpul recentului scrutin electoral, confirmate atât de observatorii internaționali, cât și de monitorizările realizate de PSRM. În special, socialiștii s-au referit la procesul de votare în străinătate.

Membra Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, a evidențiat constatările PSRM și ale observatorilor internaționali cu privire la situația de la secțiile de votare din străinătate. Anul acesta, în premieră, au fost deschise 234 de secții de votare peste hotare (în 2021 – 150, în 2020 – 139). Cu toate acestea, autoritățile nu au explicat motivul creșterii numărului acestora.

Olga Cebotari a menționat că în peste 30 de secții de votare, numărul de votanți a fost foarte mic. De exemplu, în Innsbruck (Austria) au votat 62 de alegători, deși au fost alocate 5.000 de buletine de vot; la Belfast (Irlanda) au votat 113 persoane, iar au fost alocate 5.008 buletine. „Sunt de acord că fiecare vot contează, dar vedem cum se aplică standarde duble în organizarea secțiilor în diferite țări, în special în Rusia. Țara noastră nu dispune de bugete exorbitante pentru a-și permite secții de votare cu 10-60 de alegători”.

Potrivit Olgăi Cebotari, multe secții au fost deschise în spații necorespunzătoare, fără safeuri, având urne din carton în locul celor standard, iar buletinele de vot erau păstrate acasă de responsabilii secțiilor, majoritatea acestora fiind membri ai diasporei, nu angajați ai ambasadelor. Totodată, aceasta a spus că pe pagina CEC nu există protocoalele secțiilor din străinătate, deși toate protocoalele din țară au fost deja publicate.

Olga Cebotari a menționat discriminarea față de reprezentanții PSRM delegați la secțiile de votare. În același timp, a spus că, în majoritatea birourilor, se aflau în special susținători ai PAS, care desfășurau campanie electorală ilegală și distribuiau materiale informative în favoarea Maiei Sandu.

Reprezentanta Comitetului Executiv al PSRM a atras atenția și asupra sistemului imperfect de verificare a alegătorilor admiși la vot. „De exemplu, un cetățean a votat în Spania, deși se afla fizic în Moldova, unde s-a prezentat la o secție de votare. Această abatere ridică semne de întrebare cu privire la încrederea în sistemul de vot”, a subliniat Olga Cebotari.

Separat, Olga Cebotari a evidențiat problema deschiderii secțiilor de votare în Rusia. Ea a amintit că, potrivit deciziei CEC, trebuiau organizate 5 secții, însă au fost deschise doar două. ”Această decizie a MAE este una politică, discriminatorie și ilustrează aplicarea unor standarde duble”, a subliniat reprezentanta conducerii PSRM.

Olga Cebotari a comentat, de asemenea, votul prin corespondență, care a fost organizat pentru prima dată în acest an: „Această acțiune preelectorală a fost organizată cu doar 6 luni înainte de alegeri, desfășurându-se doar în 6 țări, iar criteriile de selecție a acestor țări nu au fost explicate. Au votat prin corespondență aproximativ 2.000 de persoane, iar acest lucru a costat 20 de milioane de lei. Ne putem permite noi, cea mai săracă țară din Europa, un astfel de lux?”

Totodată, Cebotari a subliniat că nici Maia Sandu, nici membrii echipei sale nu au fost sancționați, deși observatorii internaționali au semnalat numeroase nereguli în timpul primului tur al alegerilor.

La rândul său, deputatul Vlad Bătrîncea a adus în discuție și constatările Misiunii de observare a OSCE, care relevă cazuri de abuz administrativ, condiții inechitabile pentru concurenții electorali și o acoperire mediatică disproporționată în favoarea actualei conduceri.

Potrivit lui Bătrîncea, monitorizarea media a arătat că actualul președinte a beneficiat de cea mai mare acoperire în programele de știri și editoriale, atât în calitatea sa oficială de Președinte, cât și în calitate de candidat, fără a se face o distincție clară între cele două roluri.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult