„Cinci minute de securitate”: Expert, despre discuțiile privind NATO în Republica Moldova
Agenții Kremlinului discută intens despre NATO în ultima vreme la Chișinău, în timp ce politicienii pro-europeni par reticenți să ofere răspunsuri directe la anumite întrebări, temându-se să nu-și piardă susținerea electorală.
Unii chișinăuieni cu care am discutat au observat acest lucru și i-au întrebat pe experții rubricii „5 minute de securitate”: „De ce actualii politicieni de la Chișinău se tem să discute deschis și să spună că unica soluție pentru a avea o umbrelă de securitate este aderarea la NATO? În ce condiții politicienii ar fi gata să facă pasul pe care l-a făcut Ucraina?”
Răspunsul cercetătorului științific la Centrul Român de Studii Ruse și Program Assistant în cadrul German Marshall Fund of the United States, Laurențiu Pleșca:
„Cred că politicienii de la Chișinău evită să discute deschis despre aderarea la NATO din mai multe motive: în primul rând, există o divizare semnificativă în rândul populației Republicii Moldova, pentru că știm cu toții că avem o parte a populației care are orientare pro-europeană, iar o altă parte a populației este favorabilă unei relații mai strânse cu Federația Rusă. Totuși, este nevoie de o dezbatere deschisă despre aderarea la NATO, iar această dezbatere ar putea să convingă populația despre ce înseamnă NATO, astfel încât să vadă care sunt beneficiile umbrelei de securitate NATO. Desigur că, în momentul de față, autoritățile de la Chișinău se concentrează pe promovarea vectorului proeuropean și aici mă refer la referendumul în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană.”
Laurențiu Pleșca crede că intenționat s-a făcut așa încât să nu fie puse în aceeași oală UE și NATO, pentru că, potrivit lui, știm cu toții că propaganda rusă și dezinformarea vor folosi, și folosesc, narațiunea potrivit căreia Uniunea Europeană este aducătoare de războaie, pentru ca Federația Rusă să arate în direcția partenerilor occidentali și să spună, de fapt, că nici Uniunea Europeană și nici NATO nu sunt bune.
„De aceea, cred că o soluție foarte bună ar fi, pentru politicienii din Republica Moldova, să deschidă această dezbatere referitoare la Alianța Nord-Atlantică, pentru că nu se cunoaște. Reprezentanții campaniei antioccidentale au preferat ideea că, de fapt, neutralitatea Republicii Moldova asigură securitatea statului, iar acest narativ a funcționat de fiecare dată, de la independență încoace.”
Analistul politic Laurențiu Pleșca mai spune că este important ca în societatea moldovenească să existe un consens referitor la aderarea la această alianță defensivă; însă, pentru asta, atât politicienii, cât și societatea civilă trebuie să vorbească cât mai des și mai deschis despre beneficiile intrării într-o alianță care este defensivă.
„Atenție, nu este o alianță ofensivă care pornește războaie; acesta nu este caracteristic Alianței Nord-Atlantice. De aceea, și autoritățile noastre au început un efort în acest sens, și anume în consolidarea și modernizarea Armatei Naționale. De ce este nevoie de o modernizare? Pentru că, având statutul de neutralitate în momentul de față, trebuie să descurajăm un atac care vine din exterior, iar cea mai bună metodă de a descuraja un atac extern – având în vedere atât războiul din Ucraina, cât și situația din regiunea transnistreană – este de a ne pregăti; pentru că, în momentul de față, avem cel mai mic buget pentru apărare, și cred că în continuare se va discuta din ce în ce mai mult despre domeniul apărării, pentru că asta fac și statele din regiune, conștientizând, de fapt, care este pericolul: anume, pericolul reprezentat de Federația Rusă, din păcate.”
Deci, Laurențiu Pleșca afirmă că Republica Moldova are nevoie de o umbrelă de securitate, însă acest lucru presupune un consens în societate. Pentru a realiza acest consens, politicienii prooccidentali trebuie să comunice mai deschis și să nu lase teren liber agenților pro-Kremlin, care continuă să prezinte NATO ca o sperietoare sau o sursă de conflicte. Dacă anumiți actori politici evită să abordeze subiectele legate de NATO, moldovenii vor rămâne prizonierii percepțiilor eronate despre această alianță. La doi ani și jumătate de la invazia Rusiei în Ucraina, procentul celor dispuși să accepte aderarea la NATO este sub 40%. Laurențiu Pleșca subliniază că, pentru a trezi societatea la realitate, sunt necesare campanii de informare privind beneficiile NATO.