Producătorii de pomușoare vor beneficia de un nou mecanism de subvenționare din 2025
Producătorii de pomușoare vor beneficia, începând cu 2025, de un nou mecanism de subvenționare, axat pe productivitate și calitate, exact ca în țările din Uniunea Europeană. Acesta este acum în proces de definitivare, au declarat pentru Radio Moldova reprezentanți ai Ministerului Agriculturii. În ultimii ani, Republica Moldova a reușit să-și diversifice piața de desfacere pentru pomușoare, în cea mai mare parte fiind destinată țărilor europene, în special României.
Pentru a atrage și mai mulți consumatori din Uniunea Europeană, ar trebui extinsă lista soiurilor destinate exportului, consideră președinta Asociației Obștești „Pomușoarele Moldovei”, Anetta Ganenco. Aceasta a precizat că în prezent, producătorii moldoveni cultivă maximum trei soiuri de căpșuni și două de zmeură, a precizat la Radio Moldova Ea a remarcat că, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, principalii importatori erau Rusia, Belarus și Kazahstan.
„Când vă uitați la lista soiurilor europene, vedeți o gamă mare de diferite soiuri, de diferite perioade de fructificare acestor soiuri, care vă permit să aveți fructe noi pe parcursul practic la tot anul. Și aici noi trebuie să studiem și piața consumatorului european și să schimbăm lista soiurilor care noi la moment li creștem în Republica Moldova”, a menționat Anetta Ganenco.
În prezent, statul sprijină această activitate prin diverse programe, inclusiv acordarea de subvenții pentru înființarea de plantații și construirea de sere productive, a mai afirmat Anetta Ganenco. În ceea ce privește tendințele de viitor, atât producția, cât și exporturile sunt într-o continuă creștere, iar fermierii trebuie să se conformeze cerințelor Uniunii Europene și să-și diversifice soiurile de pomușoare.
„Dezvoltarea unor cunoștințe a fermierilor despre existență soiurilor noi. Sursele de a le procura de unde fermierul poate să cumpere material săditor calitativ european. Mai degrabă sau mai târziu trecem în terenuri protejate datorită schimbărilor climaterice”, a adăugat președinta Asociației Obștești „Pomușoarele Moldovei”.
Pe lângă subvențiile acordate în prezent producătorilor de pomușoare, statul planifică, din 2025 să elaboreze un nou mecanism de sprijin, axat pe productivitate și calitatea produselor, a declarat la Radio Moldova șeful Direcției politici în sectorul vegetal, Grigore Baltag.
„La plantare se oferă circa 30.000 de lei pentru plantarea unei livezi de cătină sau, spre exemplu, 50.000 de lei pentru căpșuni. Afinele, zmeura și murele pot obține până la 60.000 de lei per hectar. Subvenții pentru irigare cu cel puțin 50% din valoarea proiectului investițional sau până la 3 milioane de lei pe fermierii”, a spus Grigore Baltag.
În prezent, mai mult de jumătate din producția de pomușoare din Republica Moldova, sau aproximativ 65 la sută, este destinată consumului intern, potrivit Asociației „Pomușoarele Moldovei”. Însă această cantitate nu acoperă cererea locală, fapt dovedit prin prezența pe rafturile magazinelor a produselor importate din alte țări. În momentul de față, avem aproximativ 4700 de hectare de plantații de pomușoare, și aproximativ 600 de producători de pe ambele maluri ale Nistrului.