Experți: R. Moldova trebuie să avanseze pe calea reformelor pentru a păstra cursul european
După publicarea raportului anual al Uniunii Europene care laudă, în general, progresele Republicii Moldova în implementarea reformelor și armonizarea legislației naționale la cea comunitară, urmează o nouă etapă, axată pe restanțele pe care le mai are țara noastră. Bruxelles-ul așteaptă ca Guvernul de la Chișinău să avanseze în implementarea reformei justiției și să consolideze instituțiile anticorupție, a explicat la Radio Moldova, analistul politic Mihai Isac.
„Urmează ca în perioadă următoare, atât Bruxelles-ul cât și cei de la Chișinău să încerce identificarea unor modalități de eficientizare a procesului de reformă, de înlăturare a problemelor care există în modul de înțelegere dintre cele două părți, dar totul depinde desigur de voința politică la Chișinău. Să înțelegem că acest tip de reforme nu se implementează într-un an sau doi, sau într-un ciclu electoral, fiind nevoie de o continuitate a voinței politice pentru a vedea primele rezultate ale acestui proces. Acest lucru s-a văzut și în experiența altor state est-europene care au aderat la Uniunea Europeană, inclusiv România, Bulgaria sau Polonia”, a declarat Isac.
Reformele ar putea totuși încetini în preajma alegerilor parlamentare de anul viitor, când actuala guvernare de la Chișinău va încerca să obțină o nouă majoritate pentru a continua procesul de aderare europeană, susține Mihai Isac. Potrivit lui, procesele electorale nu vor putea însă influența ritmul de implementare a reformelor din administrația publică.
„Republica Moldova, fiind stat parlamentar, aceste alegeri sunt principal obiectiv al forțelor politice care doresc deturnarea cursului european al Republicii Moldova. Este probabil ca acest curs al reformelor să încetinească în perioada următoare, cel puțin cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare propriu zise. Înainte alegerilor anticipate, în orice țară există o încetinire a procesului de reformă, chiar dacă nu este recomandabil pentru Republica Moldova”, a explicat Mihai Isac.
Un alt analist politic, Laurențiu Pleșca, spune că progresele înregistrate de Republica Moldova fac posibilă deschiderea negocierilor pe primele capitole chiar la începutul anului viitor. Autoritățile de la Chișinău trebuie însă să depună eforturi în continuare pentru a accelera ritmul reformelor. Potrivit expertului, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale din această duminică, instituțiile europene așteaptă pași concreți în justiție, inclusiv în procesul de vetting și în combaterea crimei organizate și a corupției.
„Să fie cât mai activ, pentru că actuala legislatură a Parlamentului este și activează până la jumătatea anului viitor, deci nu este timp foarte mult, fiecare lună este prețioasă în procesul de integrarea europeană, iar Guvernul și Parlamentul trebuie să fie instituțiile cele mai proactive, mai ales prin a asigura buna desfășurare a instituțiilor și pentru ca să fie transpuse în acțiuni și în practică, de exemplu, acele investigații anticorupție care apar în Republica Moldova”, a declarat Pleșca.
În raportul anual asupra țărilor care aspiră să adere la Uniunea Europeană, Executivul European notează că procesul de screening bilateral al Republicii Moldova progresează fără probleme. Republica Moldova are un anumit nivel de pregătire în domeniul reformei administrației publice și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește verificarea și numirea în funcție a judecătorilor.
Totodată, raportul constată că Republica Moldova și Ucraina, au progresat foarte mult în comparație cu alte țări candidate, în pofida consecințelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva țării vecine. Țara a împlinit cele trei recomandări care au rămas din raportul din noiembrie 2023, ceea ce a dus la începutul Planului de Creștere Economică. Totuși, pe viitor, Bruxellesul așteaptă ca Chișinăul să facă progrese în procesul de verificare și numire a membrilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție, îmbunătățirea activității Institutului Național al Justiției, dar și consolidarea capacităților de luptă cu criminalitatea cibernetică.
În același timp, Comisia Europeană intenționează să deschidă primele capitole de aderare „cât mai curând în 2025”, a precizat comisarul Oliver Varhelyi, care speră ca Uniunea Europeană să se extindă până în 2029.