Din totalul de 2670 de școli și grădinițe, 12% se încălzesc cu pelete și brichete
Majoritatea instituțiilor de învățământ care sunt încălzite cu biomasă sunt pregătite pentru sezonul rece. 80% din necesarul de pelete și brichete de foc au fost deja procurate. Din totalul de 2670 de școli și grădinițe, 12% se încălzesc cu pelete și brichete.
Gimnaziul „Mircea Bologa” din satul Parcova, raionul Edineț, este asigurat pentru tot sezonul rece cu biomasă, a spus pentru Radio Moldova directoarea Lilia Strîmban. Potrivit acesteia, instituția de învățământ se încălzește cu pelete din anul 2014, iar de cazan au grijă trei fochiști pentru că utilajul tehnic este unul complicat.
„Cazanul încălzește bine, se mai defectează uneori, dar avem ajutor tehnic. Noi suntem aprovizionați 100% cu biomasă pentru acest sezon rece, avem în depozit peste 40 de tone de combustibil solid", a spus Lilia Strîmban.
Și gimnaziul din satul Săseni, raionul Călărași, folosește pelete pentru a încălzi încăperile, afirmă directoarea Aliona Gancearuc. Potrivit acesteia, un dezavantaj al cazanului pe biomasă este că nu menține căldura după ce se stinge focul.
„Noi am procurat pelete din bugetul instituției, în ultimii ani s-a majorat prețul la gaz, iar acum este mai ieftin să încălzim școala cu biomasă. E cald doar atât timp cât arde peletele, dacă se stinge focul, căldura nu se menține. Noi facem focul doar până la ora 14, adică atât timp cât se află elevii la școală", a subliniat Aliona Gancearuc.
Încălzirea instituțiilor de învățământ cu pelete este cu 30% mai ieftină decât cea cu gaz, susține reprezentantul Ministerului Educației, Sergiu Coceaș.
„Școlile care se încălzesc cu pelete și brichete fac economii mai mari decât cele care se încălzesc cu gaz. Dacă cazanul este unul modern, dacă instituția de învățământ este termoizolată și are ferestre noi, iar sistemul de încălzire este eficient, economiile ar putea fi semnificative", a spus Sergiu Coceaș.
În Republica Moldova, mai mult de jumătate din instituțiile de învățământ sunt încălzite cu gaze. Peste 400 sunt conectate la rețelele termice centralizate, iar 429 de școli și grădinițe au centrale de termoficare, care folosesc și biomasă, adică pelete și brichete.