Istoria Postului de Radio prin fir de la Bălți – prin ochii jurnalistei Maria Popa
Pe 1 noiembrie celebrăm Ziua Națională a Radioului. Decenii la rând am scris, împreună, istoria. O amprentă importantă a fost lăsată și de Postul de Radio prin fir de la Bălți – o redacție locală conectată la Postul Național de Radio, care a funcționat timp de aproape treizeci de ani, contribuind la dezvoltarea mediului radiofonic în Republica Moldova.
La mijlocul anilor 70, secolul trecut, Postul Național de Radio înființează primele studiouri regionale pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în anul 1975, este creat Postul de Radio prin fir de la Bălți, o redacție radio locală, conectată la Postul Public de Radio. Radio Bălți difuza săptămânal 4 ediții a câte 30 de minute, în 2 limbi - română și rusă și se adresa exclusiv mediului rural, prin dezbaterea problemelor reale ale localității urbane și din satele megieșe Elizaveta și Sadovoe.
„La ora 6.30, pe unda radio intram noi, reporterii zonali, în special, cei din nordul țării – Bălți, Sângerei și alte localități”, își amintește, Maria Popa, fostă corespondentă radio, pe zona de nord a țării.
Maria Popa și-a început activitatea ca reporter zonal Bălți, imediat după absolvirea facultății, în anul 1975. Privilegiul de a fi mereu în epicentrul evenimentelor, de a prezenta radioascultătorului tabloul vast de la fața locului, de a fi în contact cu oamenii locului, au motivat-o să se dedice domeniului jurnalistic aproape 30 de ani.
„Mă angajasem la Radio Bălți după facultate, cu un an de experiență doar, la ziarul „Pedagogul”, o publicație a Universității de Stat „Alecu Russo”. Am lucrat și la primul ziar românesc din Bălți. Am avut o echipă minunată la radio, printre care - crainicii Alexei Revenco și Maricica Munteanu”.
Misiunea programelor matinale locale, în principal, era să informeze și să educe populația țării. Anii dedicați meseriei de reporter la Postul Național de Radio, i-au desăvârșit cariera, devenind un profesionist al privirii, cu implicare atât emoțională cât și morală.
„Am activat și în cadrul Programului Național Pământ. Din toate raioanele țării primeam reportaje. Erau istorii foarte interesante, care relatau viața și activitățile oamenilor din mediul rural”, menționează Maria Popa. Postul de Radio prin fir de la Bălți și-a sistat activitatea în anul 2002, sub presiunea partidului comuniștilor, care venise la cârma țării în anul 2001.
„N-a mai rămas nimic din acel post de radio, cu care s-au mândrit atâția ani bălțenii”, povestește cu tristețe reportera Maria Popa.
După încheierea activității sale de radio-jurnalist, a predat Muzeului de Istorie și Etnografie din Bălți magnetonul său cu care a realizat sute de interviuri și reportaje.
Amintim că din anul 2023, pe data de 1 noiembrie, marcăm Ziua Națională a Radioului, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern, la inițiativa Companiei „Teleradio-Moldova” prin care a fost restabilit adevărul istoric despre începuturile radiodifuziunii în Republica Moldova.
Autor: Ludmila Alexei