Papa Francisc și-a exprimat solidaritatea cu spaniolii afectați de inundații. Bilanțul morților, în creștere
Papa Francisc și-a exprimat vineri solidaritatea față de comunitățile spaniole afectate de inundațiile care au ucis peste 200 de oameni și au dus la dispariția altor câteva zeci de persoane, informează AFP.
„Să ne rugăm pentru populația din Peninsula Iberică, în mod special pentru comunitatea din Valencia, devastată de furtuna Dana", numele atribuit în Italia intemperiilor care au lovit Spania, a declarat suveranul pontif la finalul rugăciunii catolice "Angelus".
"Fie ca Domnul să îi sprijine pe cei care se află în suferință și pe membrii echipelor de salvare", a adăugat papa Francisc, exprimându-și totodată "solidaritatea cu populația din Valencia".
Centrul de coordonare integrată (CECOPI) care gestionează consecințele inundațiilor din Spania a anunțat vineri că bilanțul morților din Comunitatea Valenciană se ridică acum la 202, ceea ce ridică bilanțul total la 205, informează El Pais.
Situația este disperată în zona Valenciei, unde localnicii au rămas fără apă și mâncare, în timp ce o nouă furtună amenință regiunea, iar oamenii au fost sfătuiți de către autorități să se adăpostească. Jurnaliștii Digi24 se află în Spania și transmit în direct din zonele devastate de inundațiile catastrofale.
La câteva zile după o catastrofă s-a abătut asupra zonei, oamenii încearcă încet-încet să facă curățenie, dar și să facă rost de cele necesare, după ce au pierdut aproape tot în calea puhoaielor. Mulți vin la o biserică transformată în punct de ajutor, să se aprovizioneze cu apă și alimente, aduse de voluntari din părțile neafectate de viitură. Stau la coadă chiar și câteva zeci de minute pentru o sticlă de apă și o pungă de alimente. Mulți dintre cei care vin aici fiind vârstnici care nu mai au pe altcineva și încearcă să se descurce așa cum pot.
În cea mai afectată zonă a Valenciei nu există curent electric de câteva zile. Autoritățile au trimis mai multe utilaje cu care încearcă să curețe străzile atât pentru permite autoturismelor să vină cu provizii pentru localnicii afectați de viitură, cât și pentru a ajuta oamenii, odată evacuați, să se întoarcă înapoi în locuințele devastate pe care, în trecut, le numeau „acasă”. Viitura a fost atât de puternică încât a mutat mașinile. Autovehiculele au ajuns să se izbească între ele, după ce au fost luate de ape, transformâns străzi întregi în „cimitire de mașini”.