Expoziția „Artefactul din localitatea ta” dezvăluie comorile arheologice din 24 de sate
Artefactul din localitatea ta - este genericul expoziției inaugurate la sfârșitului acestei săptămâni la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Evenimentul, parte al unui proiect implementat de Asociația „Comitetul Național ICOM Moldova”, cu sprijinul Ministerului Culturii, reprezintă debutul proiectului, ce-și propune să aducă în atenția publicului larg patrimoniul arheologic descoperit în 24 de localități rurale din Republica Moldova.
„Este, de exemplu, o descoperire unică făcută în 1990 în satul Manta. Este o amforă grecească care este unica piesă descoperită întreagă pe teritoriul Republicii Moldova”, spune Eugen Mistreanu, manager de proiect.
Eugen Mistreanu, managerul proiectului „Artefactul din localitatea ta” comentează cu pasiune și competență fiecare dintre cele 24 de artefacte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei și Muzeului Național de Etnografie.
„Un vast patrimoniu care nu este cunoscut în localitățile de baștină unde au fost descoperite, iar acest patrimoniu constând din artefacte arheologice, din piese care sunt unice pe teritoriul Republicii Moldova sau chiar pentru spațiul european trebuie să contribuie la dezvotarea tinerei generații din comunitățile rurale, pot și trebuie să contribuie la dezvoltarea turismului, culturii”, a menționat Eugen Mistreanu.
Echipa de cercetători a examinat și descris piesele din expoziție - mărturie a descoperirilor făcute de către cercetători în cadrul expedițiilor arheologice.
„Este valoarea, este ceea ce ne exprimă cultural, piese, unele sunt unicat, nu le mai găsești nicăieri în altă parte”, a declarat arheologul și muzeograful Ion Tentiuc.
Bannerele cu imaginea artefactelor și descrierea amănunțită a acestora vor fi donate școlilor și centrelor culturale din localitățile în care au fost descoperite. Iar specialiștii vor ține lecții publice despre valoarea artefactului din localitatea respectivă.
„Aceasta înseamnă că oamenii de la sate își vor cunoaște mai bine, vor înțelege ce comoară deține pământul natal”, afirmă arheologul și șef de secție, Gheorghe Postică.
„O altă etapă foarte importantă a proiectului este și editarea unui ghid care va însuma toate aceste materiale și, la fel, vor merge în bibliotecile din școlile, gimnaziile, liceele din aceste localități”, a spus Livia Sârbu, membră a echipei de proiect.
„Un proiect educațional, un proiect cognitiv, un proiect care are perspectivă și ar trebui să fie un program național de promovare, de cercetare a patrimoniului din localitățile noastre”, a specificat secretarul de stat, Andrei Chistol.
Expoziția „Artefactul din localitatea ta” va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 14 noiembrie.