Electorala

Analiști politici, despre încălcările înregistrate: „Federația Rusă încearcă să fraudeze acest scrutin”

După ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat despre 11 încălcări privind procesul electoral, iar observatorii de la Asociația Promo-LEX despre 109 incidente, analistul politic Grigore Guzun a declarat, într-o ediție specială de la Moldova 1, că Federația Rusă și grupările criminale depun toate eforturile pentru a frauda acest scrutin și a distorsiona parcursul european al țării noastre. Grigore Guzun spune că în această situație intervenția organelor de ordine este esențială.

„Dacă ne aducem aminte, și în primul tur am avut parte de mai multe incidente și, din păcate, cred că vor mai fi astfel de incidente. Asta pentru că sunt oameni rău intenționați, dar am văzut și briefingul CEC, prin care se spune că de fapt incidente majore încă nu s-au înregistrat, care ar putea cumva afecta acest scrutin. Federația Rusă împreună cu grupările criminale aduc o operațiune specială aici în R. Moldova de a nu ne da dreptul de-a ne integra în Uniunea Europeană și să ne alegem președintele care-l dorim noi și încearcă să influențeze acest scrutin. Sunt sigur că la moment organele de drept sunt în poziția să acționeze conform legii”, a spus Grigore Guzun.

Cozile mari de la secțiile de votare de la Istanbul, unde se presupune că alegătorii au fost aduși organizat, este doar ”cireașa de pe tort”, și se estimează o ingerință mult mai mare a Federației Ruse pentru a readuce Republica Moldova în zona sa de influență, a afirmat directoarea Focus Center, Oana Popescu-Zamfir. Potrivit ei, scrutinul de astăzi este o primă etapă, iar miza principală a Moscovei vor fi alegerile parlamentare de anul viitor.

Sunt sigură că se întâmplă mult înainte de campania electorală și de apropierea alegerilor, este exact aceeași operațiune de influențare a votanților, de cumpărare de voturi, de la acte de corupție manifeste, până la operațiuni de manipulare, inclusiv prin mass-media, social media. Azi de fapt este o încununare a eforturilor Federației Ruse făcută de ani de zile pentru a influența societatea din R. Moldova într-o direcție contrară modernizării, democratizării, occidentalizării”, a menționat Oana Popescu-Zamfir.

Presupuse cazuri de transportare organizată a alegătorilor au fost semnalate și în alte state, inclusiv Belarus și Federația Rusă, dar și, aparent, la secțiile unde votează alegătorii din stânga Nistrului. Turismul electoral este ilegal și poate răsturna rezultatele scrutinului, în care bătălia se dă piept la piept, a menționat expertul Cristian Pârvulescu, într-o ediție specială la Moldova 1.

Precizăm că, Inspectoratul General al Poliției și Misiunea de observare a alegerilor Promo-LEX au raportat primele incidente. Nicolae Panfil, șeful Misiunii Promo-LEX, a menționat că în unele secții de votare de peste hotare, oamenii sunt aduși organizat la urne. Presa din Rusia a publicat între timp imagini video cu un avion plin cu cetățeni moldoveni, care ar zboara spre Minsk, Belarus, pentru a-și exprima dreptul la vot în cadrul turului II al alegerilor prezidențiale.

Vezi AICI cum se desfășoară procesul de votare.

Citește și: Filmări neautorizate la unele secții de votare din diaspora. Precizările MAE

Promo-LEX: Au fost înregistrate cazuri de transportare organizată a alegătorilor

Recean, după ce a votat: „Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi”

Alegeri prezidențiale 2024: Prezența la vot

Citește mai mult