Electorala

CEC: Maia Sandu conduce cu 55,41% în alegeri, diaspora stabilește un nou record de participare

Republica Moldova a decis! Maia Sandu câștigă cel de-al doilea mandat de președinte, obținând 55,41% din voturi, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC). În urma totalizării proceselor verbale din secțiile de votare clasice din țară și de peste hotare, Alexandr Stoianoglo a acumulat 44,59% din sufragii.

Facebook / Maia Sandu
Sursa: Facebook / Maia Sandu

În cadrul unei conferințe de presă, Angelica Caraman, președinta CEC, a anunțat că au fost deja înregistrate 99,86% din procesele verbale, iar rezultatele finale vor include și voturile prin corespondență. „Astfel din numele Comisiei Electorale Centrale, transmitem mesajul de gratitudine alegătorilor noștri care s-au mobilizat într-un număr atât de mare pentru a-și exercita dreptul la vot”, a declarat Caraman.

Record de participare în diaspora

Acest scrutin a înregistrat o participare record în diaspora. 328.855 de moldoveni au votat la secțiile deschise peste hotare. Cele mai active secții au fost la Moscova, unde câte 4.999 de persoane au votat în fiecare dintre cele două secții, urmate de Brescia (Italia) cu 4.463 de voturi, București (România) cu 4.433 și Padova (Italia) cu 4.289 de voturi. Alte secții cu participare ridicată au fost la Paris, Veneția, Verona și Vicenza.

Incidente și nereguli documentate în ziua scrutinului

În premieră pentru un scrutin electoral, au fost raportate alerte false cu bombă în mai multe secții de votare din străinătate, dar și pe podul Rîbnița-Rezina. Caraman a menționat că, în ciuda acestor incidente, procesul de votare s-a desfășurat în mod liber și fără incidente majore. Totuși, Inspectoratul General de Poliție a documentat 225 de incidente, inclusiv:

De asemenea, la Călărași a fost deteriorată o ștampilă, iar la Bălți și Anenii Noi s-au pierdut ștampilele de votare.

Următorii pași: validarea rezultatelor

Angelica Caraman a explicat că CEC are la dispoziție 48 de ore pentru a primi procesele verbale din partea consiliilor electorale de circumscripție și încă cinci zile pentru a întocmi procesul verbal final al alegerilor. Documentele vor fi ulterior prezentate Curții Constituționale pentru validare.

„Codul electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin”, a precizat Caraman, menționând că toate informațiile sunt deocamdată preliminare, până la confirmarea oficială.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult