Externe

Corespondență // Le Monde: Republica Moldova, între visul european și influența rusă

Presa occidentală de astăzi, ziarele mari și larg citite, apărute în timpul nopții, nu au putut prinde rezultatele finale, însă este deseori revelator să citim în această perspectivă a incertitudinii, pe fundalul unei lupte strânse, care este privirea aruncată asupra alegerilor și a situației din R. Moldova. Asta după ce Maia Sandu a ieșit cu mult înainte în primul tur, pe 20 octombrie, cu 42,5 % din voturi, dar rivalul său, care a strâns aproape 26 %, a putut conta pe sprijinul multor candidați mai mici.

Iată astfel ce scrie astăzi marele cotidian francez Le Monde:

Pe tot parcursul zilei de duminică, scrie Le Monde, autoritățile au raportat „provocări și încercări de destabilizare”. Poliția investighează presupusa înființare de către Rusia a „transportului organizat” către Belarus, Azerbaidjan și Turcia pentru a permite alegătorilor care locuiesc acolo să meargă să voteze în consulatele sau ambasadele Republicii Moldova ale acestor țări. Atacuri cibernetice și amenințările false cu bombă au vizat și operațiunile de vot în străinătate.

Rata de participare duminică a fost semnificativ mai mare decât în primul tur, cu cozi lungi în mai multe locuri și un număr record de alegători în diaspora. Între cele două tururi, tabăra prezidențială și-a intensificat campania pe rețelele de socializare și la sate pentru a încerca să contracareze cumpărarea masivă de voturi care, potrivit Chișinăului, a denaturat rezultatele referendumului despre Europa, mai contestat decât se aștepta (cu doar 50,35 % în favoarea da).

Le Monde descrie apoi pe scurt maniera de a vorbi a celor doi principali candidați: Maia Sandu a făcut apel fără ezitare la mobilizare „împotriva escrocilor”, punându-și „încrederea” în concetățenii săi.

Despre Alexandr Stoianoglo, Le Monde scrie că are un „discurs lin” în care cuvintele rusești se amestecă adesea cu limba română, că a promis că va fi „președintele tuturor”, negând că ar avea „relații cu Kremlinul” și orice implicare „în vreo fraudă electorală”. Venit la vot cu soția și cele două fiice, el a apărat „o Moldova care nu cere pomană, ci dezvoltă relații armonioase atât cu Orientul, cât și cu Occidentul”.

Concluzia din Le Monde: «Această țară săracă, sub perfuzie europeană, rămâne extrem de polarizată, între pe de o parte diaspora și o capitală preponderent în favoarea integrării în UE, iar pe de altă parte zonele rurale și două regiuni, provincia separatistă Transnistria și Găgăuzia autonomă, orientate spre Rusia.»

Autor: Dan Alexe

AP
Sursa: AP

Citește mai mult