Electorala

Vladislav Kulminski: Scrutinul recent trebuie să fie o lecție pentru guvernare, în contextul parlamentarelor de anul viitor

Această campanie electorală a fost influențată puternic de imixtiunile din afară, dar și de faptul că alegerile au avut loc chiar în mijlocul unor evenimente geopolitice de proporții, de o încercare foarte clară din partea Federației Ruse să redobândească Republica Moldova în sfera de influență. Declarația a fost făcută de directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vladislav Kulminski, la Moldova 1.

„Aceste imixtiuni au fost foarte puternice, fără doar și poate au distorsionat votul în oarecare măsură și restul candidaților recunosc acest lucru. Noi, până la urmă, niciodată nu vom ști care totuși până la urmă a fost mărimea acelei rețele de conturare a voturilor care, fără dubii, a fost creată de către Ilan Șor, dar se pare că este vorba despre ceva foarte semnificativ, peste 10%”, a declarat Kulminski.

Potrivit lui Kulminski, în acest scrutin diaspora a votat unit, însă la alegerile parlamentare vor fi mult mai multe partide și voturile persoanelor de peste hotare vor fi mai dispersate.

„În cadrul alegerilor parlamentare lucrurile vor sta altfel și va fi și oferta politică mult mai mare și cred că aici există și o sarcină foarte importantă pentru partidul de guvernare să răspundă și la acele critici pe care noi le-am auzit în cadrul campaniei electorale și să efectueze acele schimbări care practic au fost cerute de mai mulți oameni care până la urmă au lăsat la o parte toate supărările, toate neajunsurile și au votat pentru parcursul european al țării. Eu cred că acesta a fost un adevărat vot al cetățenilor, dacă doriți, și a fost un vot pentru independența adevărată a Republicii Moldova și pentru dreptul moldovenilor de a decide proprie soartă”, a subliniat Vladislav Kulminski.

Precizăm că, duminică, 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Pentru funcția de șef al statului au concurat actuala președintă Maia Sandu și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Comisia Electorală Centrală (CEC) a procesat toate procesele-verbale din cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale. Astfel, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, câștigă un nou mandat de președinte cu un scor de 55,33%. Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Alexandr Stoianoglo, a acumulat un scor de 44.67%.

Citește mai mult