Georgia: O nouă acțiune de protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare
Mii de oameni s-au adunat din nou la Tbilisi pentru a contesta rezultatul alegerilor parlamentare din 26 octombrie. Mitingul a fost anunțat după ce autoritățile georgiene au respins ideea desfășurării unei investigații internaționale asupra presupuselor nereguli la parlamentare, scrutin nerecunoscut de opoziție.
Liderii mai multor partide, împreună cu mii de susținători s-au adunat în fața Parlamentului, unde are loc mitingul la care se așteaptă ca lideri opoziției să anunțe planul de acțiune ulterior.
La alegerile parlamentare, Partidul „Visul Georgian”, considerat pro-rus de către opoziție și Occident, a obținut 54% din voturi, iar cele patru blocuri ale opoziției, împreună, aproape 38%. Acestea din urmă, sprijinite de președinta pro-occidentală Salome Zurabișvili, susțin că au existat fraude și cer o investigație internațională sau noi alegeri sub o „administrație internațională".
Parchetul georgian a deschis miercurea trecută o anchetă pentru investigarea presupuselor fraude electorale și a citat-o pe președinta Zurabișvili să prezinte dovezile în sprijinul acuzațiilor sale, dar ea a refuzat convocarea.
Luni, ea a făcut o paralelă și cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova, deplângând faptul că, spre deosebire de diaspora moldoveană, cea georgiană nu a putut vota masiv. Republica „Moldova a fost salvată de voturile diasporei", a scris Salome Zurabișvili pe rețeaua socială X, făcând referire la câștigarea alegerilor prezidențiale de către omoloaga sa Maia Sandu cu ajutorul voturilor din străinătate, în timp ce la alegerile legislative din Georgia numai aproximativ 34.000 de cetățeni au votat în afara țării.
Între timp, comisia electorală din Georgia a anunțat rezultatul renumărării manuale a voturilor în 366 de secții de votare, renumărare efectuată nu în urma acuzațiilor de fraudă, ci în virtutea unei prevederi recent introduse în legislația electorală pentru a crește credibilitatea alegerilor printr-o verificare suplimentară. Astfel, în 91% dintre aceste secții rezultatul a rămas același, iar în celelalte a suferit „schimbări nesemnificative", a anunțat comisia.