Social

Expert: Federația Rusă face referire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova pentru a o șantaja

Situația de securitate din regiune, agravată de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, ar putea determina Republica Moldova să-și dorească să facă parte dintr-o „alianță mai mare”. Aceasta dacă se ajunge la concluzia că Republica Moldova are nevoie de ajutor și va lua în considerare să schimbe constituțional neutralitatea, a declarat într-un interviu pentru Politico.eu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

După această declarație, vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației al Rusiei, Andrei Klimov, a amenințat Republica Moldova, dând de înțeles că problemele Ucrainei au început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO.

În context, experții de la Chișinău precizează că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu garantează securitate și apărare, dar trebuie fortificată.

Capacitatea Republicii Moldova de a se apăra este în discuție serioasă. „Este important să se știe dacă se poate apăra singură sau dacă ar trebui să facă parte dintr-o alianță mai mare”, a spus președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu pentru Politico.eu. Întrebată despre o posibilă aderare la NATO, șefa statului a spus că se poartă discuții despre capacitatea țării de a se apăra, iar dacă se ajunge la concluzia că are nevoie de ajutor va fi luată în considerare schimbarea constituțională a statului de neutralitate.

După această declarație, deputatul rus, Andrei Klimov, a menționat pe Telegram că este vorba despre dorința „de a transforma pământurile moldovenești într-un alt teatru de operațiuni militare NATO”. Deputatul rus a întrebat dacă președintele moldovean este pregătit să repete „politica suicidară” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

În context, comentatorul politic Ion Tăbîrță a menționat pentru postul nostru de Radio că Federația Rusă deseori face referire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova pentru a o șantaja, dar Federația Rusă încalcă statutul de neutralitate prin prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit expertului, declarația președintei Maia Sandu este făcută în contextul în care securitatea țării noastre este amenințată.

„Declarația președintei Maia Sandu reiese din realitățile geopolitice din regiune. Este evident că, neutralitatea noastră nu asigură securitatea statului nostru și, de multe ori neutralitatea a fost folosită mai degrabă de Federația Rusă în scopurile sale geopolitice decât a asigurat securitatea statului nostru. Nimeni nu a spus că trebuie să renunțăm la neutralitatea noastră, nimeni nu pune în discuție problema aderării Republicii Moldova la NATO. Ar fi fost straniu dacă am fi avut altă declarație din partea Federației Ruse”, a menționat Ion Tăbîrță.

Autoritățile de la Chișinău au precizat în repetate rânduri că neutralitatea nu înseamnă demilitarizare și izolare pe plan extern, dar capacitatea de a-i proteja pe cetățeni, asigurând pacea acestora.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult