Revista presei // Prognozele privind schimbările pe scena politică după scrutinul parlamentar de anul viitor
Opinii despre victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale, Validarea turului II și bilanțul încălcărilor înregistrate în ziua votării, precum și prognozele privind schimbările pe scena politică după scrutinul parlamentar de anul viitor. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Victoria Maiei Sandu în cursa pentru Președinție a fost una previzibilă și marchează continuarea cu succes a parcursului european al Republicii Moldova, este de părere analistul politic Anatol Țăranu. În cadrul unei emisiuni la TV8, Țăranu a subliniat că următorul test important va fi alegerile parlamentare din 2025. De asemenea, politologul Ian Lisnevschi estimează că rezultatele alegerilor necesită o analiză mai detaliată.
Pe de altă parte, politologul Vlad Kulminski a considerat victoria Maiei Sandu o inovație pe scena politică a Moldovei. Kulminski preconizează reconfigurări semnificative, în special în zona centru-stânga, și este convins că vor avea loc schimbări importante pe ambele flancuri ideologice ale țării. El subliniază că procesul de reformare a partidelor este inevitabil și deja în plină desfășurare.
În cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță a prezis o schimbare semnificativă în peisajul politic al Republicii Moldova în următorii patru ani, în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. Tăbârță anticipează o guvernare mai diversificată, cu posibile coaliții, și subliniază că scena politică se va transforma radical după scrutinul parlamentar. Potrivit acestuia, PAS va trebui să conștientizeze că nu va mai avea controlul asupra majorității parlamentare. În acest context, viitorul guvern ar putea include partide din diverse spectre politice, inclusiv socialiști, ceea ce ar putea influența direcția pro-europeană a executivului. Tăbârță consideră că liderii politici vor fi nevoiți să colaboreze pentru a asigura stabilitatea și continuitatea reformelor.
Newsmaker.md prezintă bilanțul Comisiei Electorale Centrale, care a raportat o prezență la vot de 54,31% din totalul alegătorilor incluși pe listele electorale. De asemenea, CEC a semnalat 225 de încălcări ale legislației electorale, înregistrate de Inspectoratul General al Poliției. Dintre acestea, 76 de cazuri au fost legate de fotografierea buletinelor de vot, pentru 31 dintre ele fiind întocmite procese-verbale. Alte 30 de cazuri au vizat agitația electorală interzisă, iar în 26 de situații s-a constatat bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, fiind întocmite două procese-verbale.
Experta în spațiul ex-sovietic, Ileana Racheru, a semnalat că presa rusă și anumiți propagandiști din Republica Moldova încearcă să promoveze ideea că Maia Sandu nu ar fi câștigat alegerile, subliniind că voturile care au contribuit la victoria sa ar fi provenit în principal din diaspora. Ziarul Național scrie că Racheru a subliniat și eforturile masive depuse de Rusia pentru influențarea votului în Republica Moldova, aducând în discuție și scandalul de la Moscova, unde cetățenii au reclamat imposibilitatea de a vota, inclusiv acuzații că buletinele de vot s-au epuizat. Ea a explicat că, în turul I, au rămas 2.000 de buletine de vot și au fost deschise două secții suplimentare, din cauza faptului că „Republica Moldova nu a putut asigura securitatea votului”. În același timp, experta a apreciat eficiența autorităților de la Chișinău, care au avertizat încă dinaintea alegerilor despre posibilele încercări ale Rusiei de a sabota procesul electoral. Racheru a menționat și faptul că diferența de voturi între Maia Sandu și contracandidatul său a fost de doar două procente, în contextul acuzelor de manipulare a voturilor, susținute frecvent de propaganda rusă.
Iar expertul economic, Stas Madan atrage atenția asupra calității unor miniștri din Guvernul Republicii Moldova, care „în mod sistematic sub-performează sau au un anti-rating de proporții”, fiind păstrați în funcții „doar pentru că sunt ai partidului”. În opinia sa, această practică creează tensiuni sociale și subminează eficiența guvernării, transmite politik.md. Madan subliniază că, în contextul actual, păstrarea unor astfel de miniștri în funcții nu face decât să accentueze nemulțumirile populației și să afecteze încrederea cetățenilor în instituțiile statului.