Rata șomajului a scăzut în trimestrul doi al acestui an. Ce spun experții
Numărul angajărilor, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a înregistrat un nou record. Peste 14 mii de persoane au fost angajate de la începutul anului, cu 3 mii mai multe comparativ cu întreg anul trecut. Rata șomajului a scăzut în trimestrul II al anului cu 0,5 puncte procentuale și constituie acum 3,9%.
Evoluțiile pozitive pe piața muncii, inclusiv creșterea fără precedent a numărului de persoane angajate sunt rezultatul reformelor sociale din ultimii doi ani, susține ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. După un amplu proces de reformă, ANOFM și-a îmbunătățit serviciile, și-a sporit numărul de beneficiari și a dezvoltat măsuri țintite șomerilor. Înregistrarea statutului de șomer a fost simplificată. A fost modificat și sistemul de ajutor social, oferindu-le șomerilor cursuri de formare profesională și un sprijin financiar temporar, care se poate încheia, dacă persoana refuză să accepte să se angajeze la un loc de muncă, precizează Alexei Buzu.
„Totodată, am făcut acea reformă a ajutorului social, prin care persoanele apte de muncă, beneficiare de ajutor social, sunt încurajate să-și caute un loc de muncă, să participe la cursuri de formare profesională, pentru ca acest ajutor să fie unul temporar, și nu un program de plată prin care este descurajată munca. Asta înseamnă că da, avem mai multe persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă, avem mai multe persoane pe piața muncii, iar aceste ritmuri urmează să crească, dacă vrem să creștem economic, dacă vrem să ne integrăm rapid în Uniunea Europeană, toți cei care sunt apți de muncă trebuie să muncească și trebuie să le oferim această oportunitate”, a declarat Alexei Buzu.
Datele statistice arată că, în trimestrul doi al anului, rata șomajului a scăzut cu 0,5 puncte procentuale ajungând la 3,9 %. Evoluția se datorează măsurilor guvernamentale de susținere a angajării, dar și creșterii numărului de lucrători sezonieri, explică economistul Marin Gospodarenco.
„Acest lucru reduce temporar rata șomajului, prin crearea de locuri de muncă sezoniere, în special în mediul rural. Guvernul și ANOFM au implementat, totodată, măsuri de susținere a angajării, cum ar fi programe de formare profesională și facilități fiscale pentru angajatori. Aceste programe în mare parte stimulează integrarea pe piața muncii a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Politicile de incluziune pentru tineri și femei care au creat programe speciale dedicate integrării tinerilor și sprijinirea femeilor în obținerea unui loc de muncă contribuie la diversificarea și incluziunea forței de muncă, reducând astfel diferențele de șomaj dintre gen și de vârstă”, a spus Marin Gospodarenco.
Rămâne îngrijorătoare rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor care este aproape dublă față de media națională. Ofertele de muncă neatractive, posibilitățile limitate de angajare și procesul de studii descurajează angajarea tinerilor, spune Marin Gospodarenco.
„Această situație este problematică din câteva motive: lipsa oportunităților de angajare pentru toți tinerii, migrarea tinerilor pentru studii și munca în străinătate. Un procent ridicat de tineri pleacă din R. Moldova fie pentru a studia, fie pentru a lucra, unde veniturile și oportunitățile sunt mult mai atractive, iar cei care rămân pe piața muncii întâmpină mai greu oportunități de integrare profesională”, afirmă expertul Marin Gospodarenco.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă precizează că din numărul total de persoane angajate în acest an, 42 la sută sau peste 6000 de persoane au fost șomeri. Dintre aceștia, 1945 sunt tineri cu vârsta între 16 și 35 de ani.