Analist politic român: Alegerile din SUA, importante pentru securitatea R. Moldova, pe fondul războiului din Ucraina
Alegerile pentru Președinția Statelor Unite sunt esențiale pentru relația economică dintre America și Uniunea Europeană, dar și pentru viitorul NATO. Politica externă și conflictele de pe glob, în special războiul din Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu și problema Taiwanului au fost printre temele campaniei electorale americane. Iar aici s-ar încadra și interesul Republicii Moldova, siguranța căreia depinde în mod direct de rezistența Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, a explicat analistul politic Dragoș Ioniță, de la București, în emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
„Moldova depinde foarte mult de ce se va întâmpla cu Ucraina și cum va parcurge Parteneriatul Euro-Atlantic, în măsura în care SUA vor mai susține NATO economic și militar. Oricare ar fi decizia SUA, dacă Ucraina rezistă, Moldova are toate șansele să rămână în pace și stabilitate în regiune. Dacă Ucraina are de pierdut în urma alegerilor de astăzi și a deciziilor care vor fi luate după aceste alegeri, și R. Moldova va simți efectele deciziilor”, a menționat analistul politic.
Poziția SUA va conta decisiv în negocierile de pace între Ucraina și Rusia, iar viziunile celor doi candidați privind continuarea sprijinului, inclusiv militar pentru Ucraina, par divergente, observă analistul.
„Donald Trump, pe cât de vehement a fost în promisiunile și declarațiile sale, pe atât de impredictibil a fost. Pe de altă parte, Harris și-a manifestat deja susținerea vehementă pentru Ucraina, pentru continuarea sprijinului acordat de SUA pentru Ucraina, fie direct, fie prin intermediul NATO sau al aliaților din NATO. Vorbim practic de o miză crucială pentru Ucraina, o miză care poate să însemne supraviețuirea statului sau nu și integritatea statului”, a adăugat Dragoș Ioniță.
Precizăm că Statele Unite ale Americii sunt un partener strategic pentru Republica Moldova, care apare în noua Strategie de Securitate Națională, elaborată de președinta Maia Sandu, anul trecut. Pe lângă relațiile economice, Statele Unite sunt și actorul politic principal în susținerea parcursului european al țării și în rezolvarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean. Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au fost stabilite la 28 februarie 1992.
Americanii sunt așteptați pe 5 noiembrie la urne, pentru a-și alege președintele țării. Ei au de ales dintre vicepreședinta Kamala Harris, susținută de Partidul Democrat, și fostul președinte Donald Trump, candidat al Partidului Republican.
CITEȘTE ȘI: Cum funcționează procesul electoral și când vom afla cine va fi cel de-al 47-lea președinte
Ce ar însemna o victorie a Kamalei Harris sau a lui Donald Trump pentru Ucraina?