Social

Numărul copiilor ucraineni care învață în instituțiile de învățământ din capitală, în creștere

Numărul copiilor refugiați din Ucraina înscriși în instituțiile de învățământ este în creștere. În capitală frecventează școlile și liceele peste 1400 de copii, iar grădinițele - 410. Echipa Moldova 1 a vorbit cu familia Monahov din Odesa, care a relatat cum s-a adaptat în țara noastră. Cei doi copii și-au făcut deja prieteni, iar mama lor frecventează cursuri de limba română ca să-și poată ajuta copiii cu temele.

Constantin Monahov este originar din Odesa. Băiatul învață în clasa a treia la Liceul „Vasile Lupu” din capitală. Băiatul spune că-i place mult matematica, dar studiază cu atenție și limba română. Nu i-a fost greu să se adapteze în noul oraș și a reușit deja să-și facă mulți prieteni.

Nu a fost greu, orașul este mic, este ușor să te adaptezi. - Cunoști limba română? Învățați la școală? - Puțin. - Cunoști câteva cuvinte? - Da. - Spune-ne ceva în limba română. - Eu sunt Constantin”, spune băiatul.

Ecaterina este sora mai mare a lui Constantin. Este elevă în clasa a șasea la același liceu. Tânăra a povestit că i-a fost greu să se adapteze la noua școală și în țară nouă, dar cu pași mici a reușit să-și facă prieteni și să aibă succese la școală. Ecaterina face cursuri de limba română și, cu toate că-i este greu, se descurcă.

La început a fost greu, nu am dorit. Acolo erau prietenii mei, școala mea, am învățat patru ani în școală și să ne mutăm să o luăm de la început a fost greu. Dar când am schimbat deja a doua școală, mi-am găsit prieteni”, afirmă Ecaterina.

Olga Monahova este mama lui Constantin și a Ecaterinei. Femeia se află în țara noastră de doi ani. Olga a povestit că moldovenii au ajutat-o destul de mult să se adapteze. Pentru a-și ajuta copiii cu temele, a decis să învețe limba română.

Atunci când Constantin trebuia să meargă în clasa întâi, a apărut problema cu școala, deoarece online nu este comod pentru copil. A fost nevoie să ne mutăm în Chișinău. Am găsit școala și ambii au mers în aceeași instituție. Eu învăț româna de doi ani și jumătate la diferite cursuri. Foarte multe se organizează pentru noi, iar eu învăț româna online. Limba este grea, dar foarte frumoasă, melodioasă. Sincer, am început să ascult mai mult piese în română decât în ucraineană”, susține Olga Monahova.

În instituțiile de învățământ preșcolar și școlar din sunt înscriși în prezent 1838 de copii cu statut de refugiat din Ucraina, cu 44 mai mulți comparativ cu săptămâna trecută.

Citește mai mult