Concursul Național de Folclor „Tamara Ciobanu”, la cea de-a 18-a ediție
Doine, cântece de leagăn, de ritual sau colinde răsună în aceste zile la Concursul Național al interpreților cântecului folcloric „Tamara Ciobanu”. Evenimentul, ajuns la cea de-a 18-a ediție, aduce în scenă oameni de diferite meserii și vârste, care au o singură pasiune - folclorul. Acest concurs a fost de-a lungul anilor o adevărată rampă de lansare pentru numeroase talente.
De drag de cântec, Nadejda Nagnibeda din Căușeni s-a trezit dis-de-dimineață pentru a ajunge la Chișinău să evolueze în debutul concursului. La ai săi peste 85 de ani, a făcut un adevărat spectacol pe scenă.
„Pentru că eu fără cântec, fără scenă nu pot trăi. - Ce cântece vă plac mai mult? - Ale mele pe care le țin minte din copilărie. Primul cântec pe care îl cântam este „Iarna ninge și îngheață, suflă viscolul mereu”, a spus Nadejda Nagnibeda, artistă amatoare.
Ieri, au evoluat concurenții de la 6 la 15 ani, iar astăzi au urcat pe scenă adulții. Toți cei 35 de participanți pasionați de cântecul folcloric au interpretat melodiile cu aceeași dragoste pentru rădăcini.
„Cântecul popular este ceea din ce sunt construit eu și am venit la acest concurs știind c-o să fie concurenți foarte buni de la care o să iau experiență. - Numele Tamara Ciobanu ce vă spune? - E un nume grandios în muzica folclorică, care a avut o faimă nespus de mare și care a lăsat în urmă un bagaj mare de piese frumoase”, afirmă Andrei Oboroceanu, student.
De-a lungul anilor, acest concurs a fost o rampă de lansare pentru numeroase talente.
„Mai cu seamă am cunoscut-o pe Tamara Ciobanu, am lucrat împreună aici, la Conservator, și pentru mine rămâne o lumânare aprinsă pe altarul culturii noastre”, a declarat Mariana Iliuț, președinta juriului.
„Perpetuăm memoria nu doar a Tamarei Ciobanu, dar și a Mariei Bieșu, care, de fapt, a inițiat acest concurs și l-a promovat, deoarece vin oameni cu dragoste pentru folclor, vin persoane excepționale, cu studii și fără studii, care, de fapt, au știut să valorifice acele frumoase genuri folclorice pe care le promovăm în continuare și de care are nevoie poporul nostru”, a spus Svetlana Bivol, președinta Uniunii Muzicienilor.
Concertul de gală și acordarea premiilor laureaților celei de-a 18-a ediții a concursului național al interpreților cântecului folcloric va avea lor pe 7 noiembrie, la Palatul Republicii. Învingătorii vor fi acompaniați de Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, sub bagheta maestrului Petre Neamțu.