Politic

Expert: Putin refuză să accepte opțiunea europeană a moldovenilor și va amplifica presiunile la parlamentare

În Republica Moldova, Rusia va continua să joace rolul de uzurpator al voinței populare, dorind să își păstreze influența geopolitică, susține politologul român, Cătălin Gabriel Done. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT de la Moldova 1, expertul a comunicat că Vladimir Putin nu poate accepta decizia cetățenilor moldoveni de a opta pentru un viitor european și din acest motiv va intensifica presiunile prin reprezentare mai puternică a forțelor proruse pe scena politică în perspectiva alegerilor parlamentare din 2025.

Expertul susține că, prin campania lansată de Kremlin de discreditare a scrutinului prezidențial, Rusia recunoaște imixtiunea în procesul electoral din țara noastră.

„În sfârșit, Rusia recunoaște că nu au fost alegeri libere în Republica Moldova, își recunoaște vina, recunoaște faptul că a încercat să influențeze rezultatul votului de la Chișinău. Și lucrul acesta nu poate decât să ne bucure, însă faptul că vorbește de legitimitatea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, este o ipocrizie, în condițiile în care cu toții știm modul în care Vladimir Putin e la putere atât timp”.

Analistul atenționează că retorica Moscovei va deveni mai agresivă pentru a nu-și pierde pozițiile geopolitice. „Nu mă surprinde faptul că Rusia nu recunoaște rezultatul alegerilor și rezultatele referendumului, pentru că Republica Moldova a rămas ultima redută în calea planului lui Vladimir Putin de a cuceri Estul Europei și de a-l transforma din nou în propria curte a palatului prezidențial rus. Federația Rusă își dorește să oprească parcursul european al Republicii Moldova.”

Prezența forțelor proruse va deveni mult mai mare în perioada alegerilor parlamentare, anticipează Cătălin Gabriel Done. „Nu mă surprinde anunțul doamnei Vlah. Știm faptul că fostul bașcan este fidel Moscovei, chiar dacă uneori s-a declarat pentru apropierea de Uniunea Europeană. Urmează o bătălie extrem de dură, urmează alegerile parlamentare. Știm că Republica Moldova nu este condusă de către președinte, ci de către Parlament. După patru ani în fruntea statului, Maia Sandu a pierdut doar 12.000 de voturi în țară, erodarea este aproape infimă. Cât de erodat este PAS, vom vedea la alegerile viitoare. Sper să asistăm la o nouă coaliție proeuropeană, care să aducă la guvernare toate forțele proeuropene pentru a putea opri planul Federației Ruse de a acapara total statul Republica Moldova.”

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Kremlinul și politicienii pro-ruși din Republica Moldova au lansat o campanie coordonată de discreditare a alegerilor prezidențiale din țara noastră, câștigate de actuala președintă Maia Sandu, care este proeuropeană. Precizăm că ISW a raportat, anterior, despre eforturile sistematice ale Rusiei de a interfera în alegerile din Republica Moldova pentru a deraia adoptarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și victoria Maiei Sandu.

Citește mai mult