A fost lansată Campania națională de împădurire. Lazarencu: Vă invit să transformăm Moldova într-o țară împădurită și sănătoasă
Peste 26 de milioane de puieți urmează a fi plantați pe o suprafață de 4000 de hectare, începând cu 16 noiembrie, a declarat astăzi directorul general al Agenției „Moldsilva”, Victor Durbală, la evenimentul de lansare a campaniei naționale de împădurire din acest an. Potrivit acestuia, vor fi plantați puieți de stejar, frasin, salcâm, și alte specii în 160 de localități din țară.
„În toamna curentă sunt pregătite terenuri cu o suprafață de peste 4.000 de hectare, dintre care pe terenurile primăriilor sunt peste 3.300 de hectare și celelalte sunt în Fondul Forestier. Pentru cei care doresc să se alăture campaniei de plantare, trebuie să accesați site-ul agenției, moldsilva.gov.md și rubrica „Participă la plantări toamna 2024". La accesarea acestei rubrică veți fi redirecționat către un tabel centralizator în care se regăsesc toate datele, toate sectoarele despre terenurile disponibile în ziua plantării”, a explicat Victor Durbală.
În luna septembrie, Guvernul a semnat un acord de finanțare cu Banca Europeană de Investiții în valoare de 200 de milioane de euro, pentru a extinde Programul Național de împădurire, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu. Obiectivul principal al acestui acord, este de a planta, în următorii 4 ani, 63 de mii de hectare de păduri.
„Această finanțare fără precedent ne va permite ca în următorii 4 ani să plantăm 63.000 de hectare de pădure, să construim 30 de depozite de lemn pentru a ușura accesul oamenilor la masă lemnoasă, vom construi un centru seminologic și trei pepiniere moderne, dar și vom construi peste 265 de km de drum forestier. Acest proiect va oferi noi locuri de muncă pentru oamenii de la sate. Vă invit pe toți să ne alăturăm acestui efort colectiv și să transformăm Moldova într-o țară mai împădurită și mai sănătoasă”, a declarat Sergiu Lazarencu.
Precizăm că, în primii doi ani de desfășurare a Programului Național de Împădurire, au fost plantate peste 11 mii de hectare, Guvernul alocând în acest sens 300 de milioane de lei. Republica Moldova are cea mai mică rată din Europa, iar prin implementarea unor astfel de programe, suprafața de păduri din țara noastră va crește considerabil.