Bullying-ul afectează tot mai mulți elevi din țara noastră. Măsurile Ministerului Educației
Fiecare al cincilea elev din țara noastră este o victimă a bullying-ului. Potrivit directorilor de școli, aceștia manifestă stări de anxietate, absentează la ore, ceea ce duce la rezultate nesatisfăcătoare la învățătură. Pentru combaterea fenomenului, ministerul de resort împreună cu partenerii de dezvoltare desfășoară campanii de informare, iar în unele cazuri aplică și sancțiuni.
Potrivit șefei secției juridice a Ministerului Educației, Rodica Braguța, bullying-ul și cyberbullyingul sunt cele mai răspândite forme de violență în școli. În primele 5 luni ale acestui an fost raportate peste 600 de cazuri de violență de acest gen. Potrivit acesteia, abuzul emoțional și fizic din școli trebuie înlăturat prin metode educative.
„Dacă vorbim de forma de bullying fizic, aceasta este mai vizibilă sau lasă urme spre deosebire de cel relațional, care poate dura în timp. Nu avem un profil al persoanei țintă, oricine poate deveni țintă, oricine se poate manifesta ca și autor și nu avem o garanție că cineva nu va fi martor la astfel de acțiuni. Atunci când se întâmplă astfel de cazuri merită asistență toți cei implicați. Dacă nu intervenim riscăm să escaladeze situația de conflict”, a relatat Rodica Braguța.
80 la sută dintre copiii din Republica Moldova sunt afectați de bullying, fie că sunt victime, agresori sau persoane terțe. Primele semne sunt absențele, abandonul școlar, anxietatea, izolarea, starea fizică a copiilor, a declarat la emisiunea Spațiul Public de la Radio Moldova, psihologul Parascovia Topadă.
Pentru a combate manifestările de bullying, instituțiile de învățământ organizează campanii de informare. De asemenea, fenomenul este abordat la orele de dirigenție și în discuțiile cu psihologii, care din păcate lipsesc din multe școli, susține directorul Liceului Teoretic “Gaudeamus” din Capitală Vitalie Andoni,
„Psihologul își are instrumentele proprii de depistare a acestor situații, au strategii, metodologii speciale ale lor. La noi în școală este o boxă anonimă unde copii mai retrași își pot lăsa plângerile”, a precizat Vitalie Andoni.
Amintim că, în luna februarie 2022, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care reglementează noțiunea de bullying. Potrivit datelor statistice, cea mai alarmantă situație este în instituțiile de învățământ din Chișinău, unde fiecare al patrulea elev a fost victimă a acestui fenomen sau a asistat la situații de bullying.