Politic

Declarație comună, semnată la Budapesta. Liderii europeni își reafirmă sprijinul pentru Republica Moldova

Liderii europeni din Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Regatul Unit, alături de președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, și-au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova și parcursul său european. O declarație comună în acest sens a fost prezentată la întâlnirea oficialilor cu președinta Maia Sandu care a avut loc la Budapesta.

„Felicităm oamenii Republicii Moldova pentru angajamentul lor față de democrație, libertate și statul de drept, demonstrat prin organizarea cu succes a alegerilor prezidențiale libere și corecte, cu un nivel ridicat de participare, în care Președinta Maia Sandu a fost realeasă pentru un al doilea mandat”, se arată în textul declarației.

De asemenea, liderii europeni au salutat rezultatul referendumului care a consfințit aderarea la Uniunea Europeană în legea fundamentală a Republicii Moldova.

Aceștia au menționat că locul R. Moldova este „într-o Europă liberă și democratică”. În plus, liderii europeni condamnă „cu fermitate încercările documentate de a influența rezultatele alegerilor prin manipularea informației, corupție și scheme de cumpărare a voturilor”.

Oficialii salută succesul Republicii Moldova în respingerea eforturilor de destabilizare din partea Rusiei și își reafirmă angajamentul de a susține țara în întărirea rezilienței sale.

„Reafirmăm hotărârea noastră comună de a sprijini Republica Moldova în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale, în conformitate cu Constituția sa”, se mai arată în declarație.

În context, șefa statului a scris într-o postare pe facebook că „prin muncă, perseverență și prieteni din toate colțurile Europei, vom reuși să dezvoltăm Republica Moldova și să asigurăm în continuare securitatea țării”.

Amintim că 47 de șefi de stat și de guvern participă astăzi la cea de-a cincea ediție a summit-ului Comunității Politice Europene. La summit urmează să fie adoptată o Declarație politică privind un Nou Pact European pentru Competitivitate, care să ghideze activitatea instituțiilor europene, având în vedere urgența de a acționa decisiv la nivelul Uniunii Europene în abordarea provocărilor actuale.

Citește mai mult