Cultură

Instituția care promovează patrimoniul cultural imaterial a marcat 90 de ani de activitate

Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial a marcat 90 de ani de activitate. Aniversarea a fost marcată la Palatul Republicii din capitală, în prezența oaspeților din țară și de peste hotare, a entuziaștilor din satele noastre, care susțin prin fapte, dăruire și pasiune pentru frumos promovarea valorilor tradiționale.

Numeroasele colective artistice de amatori, printre care și cel mai vechi cor de 115 ani „Doina Codrului” din satul Lozova, Strășeni, au demonstrat dragostea pentru folclor.

O datorie de suflet pentru foștii noștri înaintași, care au păstrat această bijuterie și au transmis-o din generație în generație. - Cum a ajuns corul la 115 ani? - Prin dragostea nemărginită a lozovenilor față de frumos”, susține Ion Mămăligă, membru al ansamblului „Doina Codrului”.

Și alți păstrători ai valorilor din satele noastre au venit la aniversare cu bucuria realizărilor culturale.

Pentru mine folclorul este tot, ansamblurile mele folclorice: ansamblul de maturi cu titlul „Sărăteanca” și ansamblul de copii cu titlul „Mlădița”. Am un centru de meșteșuguri „Covorul Dorului”. Recent, am format o asociație de femei care vor să coase singure cămașă cu altiță”, a menționat meșterul popular din Sărata Veche, Maria Chilaru.

Activez peste 40 de ani în domeniul culturii și întotdeauna Centrul a fost pentru noi un etalon de specialiști pentru promovarea și organizarea evenimentelor culturale”, afirmă Valeriu Vlah, directorul Casei de Cultură din Hâncești.

Iustina Scarlat a fost directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial timp de 35 de ani.

Au fost cei mai fericiți ani ai mei, în primul rând, pentru că a fost tinerețea mea, dar în al doilea rând, pentru că am avut așa o misiune ca acest centru să stea la straja culturii populare. Ce poate fi mai frumos decât cultura populară”, a precizat Iustina Scarlat, maestră în arte.

Toate trăirile noastre sunt emoții vii, sunt momente în care fiecare se gândește cum să păstreze aceste tradiții și, de fapt, asta și înseamnă acești 90 de ani, păstrarea tradițiilor autohtone”, a declarat directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu.

Colaborările cu centrele similare de peste Prut aduc plusvaloare culturii române.

În ultima perioadă, am avut o colaborare extrem de importantă în vederea introducerii cobzei țărănești în patrimoniul UNESCO. Am colaborat la acest dosar și am reușit să-l depunem”, menționează Ozana Dram, manager al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași.

Faptul că a existat această instituție atâția ani în care folclorul a fost ridicat la rangul pe care și-l merită, tradițiile sunt apreciate la nivel național și internațional, vorbesc de la sine despre ce înseamnă o astfel de instituție care să coordoneze întreaga mișcare folclorică populară”, spune Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor.

Folclorul autentic este, de fapt, o bogăție pe care am primit-o de la predecesorii noștri, pe care trebuie s-o transmitem mai departe urmașilor noștri și trebuie să ne punem întrebarea cum contribuim noi la îmbogățirea acestui folclor”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Manifestările prilejuite de aniversarea centrului au continuat cu lansarea unei cărți despre distinsul folclorist Dumitru Blajinu. Iar cei mai valoroși promotori ai culturii tradiționale au fost apreciați cu diplome, aplauze și recunoștință.

Citește mai mult