Social

Numărul tinerilor fumători, în continuă creștere. Autoritățile anunță o campanie anti-fumat

Numărul adolescenților și tinerilor fumători este în continuă creștere, una dintre cauze fiind apariția pe piață a noilor alternative pentru tutun, cum ar fi vaping-ul sau țigaretele electronice, avertizează specialiștii. Datele statistice arată că un sfert dintre adolescenții din țara noastră cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au utilizat cel puțin o dată țigări electronice. În acest sens, autoritățile au lansat o campanie anti-fumat pentru a convinge cât mai mulți elevi și tineri să renunțe la acest viciu.

Fumatul este una dintre cele mai răspândite și nocive cauze care conduc la boli severe. Începerea precoce a fumatului are consecințe grave asupra sănătății. Cu cât mai devreme începe să fumeze o persoană, cu atât sunt mai pronunțate efectele psihogene, fiziologice și riscul de cancer, a afirmat directorul de Programe de la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Arcadie Astrahan, la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1.

„Dependența de nicotină intervine fără alți factori genetici, din cauza similarității mari cu acest neurotransmițător, acetilcolina, mesajul principal ar fi ca să nu se înceapă fumatul, creierul începe să ceară această nicotină, care se include în niște procese vitale și din greșeală va cere mai departe”, a afirmat Arcadie Astrahan.

Tinerii, cu vârsta de până la 25 de ani sunt cei mai vulnerabili la fumat, iar studiile indică faptul că inhalarea acestor substanțe poate cauza tulburări cognitive. Este greșită și ideea precum că țigaretele electronice ar fi mai puțin nocive. Acestea, în esență, păstrează aceeași substanță dăunătoare, a mai explicat Arcadie Astrahan.

„Avem dovezi convingătoare despre multiplele riscuri asociate fumatului. Este același fenomen pentru că în toate formele de fumat este prezentă nicotina”, a afirmat Astrahan

Unii tineri spun că fumează de mai mult timp, și le este mai complicat să se lase de acest viciu din cauza dependenței. Alții mai spun că au încercat să scape de fumat prin utilizarea dulciurilor sau a unor medicamente.

„Fac periodic mai multe controale medicale și probabil atâta timp mă amăgesc că totul este bine”;

„Totul vine de la tine, dacă îți dai stăruința poți să nu consumi o perioadă sau chiar deloc”;

„Dacă prețul se va ridica dublu, probabil o să gândim altfel sau o să fumăm mai rar”, au spus oamenii.

Guvernul anunță că va crea mai multe instrumente și materiale de informare și sensibilizare a tinerilor, părinților și profesorilor. Campania va avea sloganul – „Nu te lăsa aburit!”. De asemenea, vor fi elaborate două broșuri în care vor fi demontate miturile ce țin de țigările electronice. Specialiștii avertizează adolescenții că țigările electronice reduc capacitățile cognitive și le pot afecta grav rezultatele la învățătură.

Citește mai mult