„Cinci minute de securitate”: Expert, despre efectele posibilei aderări a Ucrainei la NATO asupra Republicii Moldova
Ucraina joacă un rol esențial în apărarea Republicii Moldova, iar distanțarea războiului de hotarul țării noastre creează un sentiment de siguranță în rândul moldovenilor. Situată în vecinătatea unui război sângeros provocat de Rusia, Republica Moldova se confruntă cu o complexitate geopolitică, având influența rusă, dar aspirând în același timp la integrarea europeană. Prin eforturile sale de a rezista agresiunii rusești, Ucraina, ca stat suveran care își protejează teritoriul, contribuie indirect la stabilitatea Republicii Moldova. O Ucraină stabilă și victorioasă poate funcționa ca un tampon împotriva expansiunii ruse în regiune, inclusiv în Republica Moldova. În acest context, majoritatea moldovenilor așteaptă cu nerăbdare sfârșitul acestui război și se întreabă cum va influența situația din Republica Moldova.
Unul dintre ascultătorii Radio Moldova a întrebat experții noștri: *Dacă Ucraina devine membră a NATO, România este deja parte a acestei alianțe. Acest lucru ar însemna că Republica Moldova ar fi înconjurată de două state membre NATO. În astfel de situații, poate Republica Moldova să fie integrată mai ușor în această organizație, sau este deja inutil, având în vedere că beneficiază de protecție din toate direcțiile? *
A răspuns la această întrebare directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, Victor JUC:
„Ucraina va putea deveni stat membru al Alianței Nord-Atlantice doar în urma finalizării războiului cu Federația Rusă. Atât timp cât războiul va continua, Ucraina nu are șanse, pentru că nu poate să transfere ostilitățile militare pe teritoriul Euro-Atlantic. Într-adevăr, după ce Ucraina va realiza integrarea în organizația Euro-Atlantică, acesta fiind obiectivul strategic, Republica Moldova va fi înconjurată teritorial de două state membre NATO, fapt care se va solda cu alte repercusiuni asupra politicilor de securitate și apărare, cu alte realități decât cele actuale. Într-adevăr, Republica Moldova ar putea să repete varianta austriacă. Țara alpină este înconjurată aproape în totalitate de state membre NATO și, în asemenea manieră, clasa politică și opinia publică, în proporții covârșitoare, din Austria consideră că este util să respecte în continuare statutul său de neutralitate, deoarece i se asigură apărarea pe filiera Euro-Atlantică. Dar să nu creadă cineva că, în mod automat, Republica Moldova va beneficia de apărare în cazul unui atac din partea unui stat non-NATO, unui stat terț. Pentru aceasta, este nevoie ca, de o parte, Republica Moldova și, de altă parte, statele NATO, să încheie tratate la nivel bilateral și multilateral și apărarea și securitatea Republicii Moldova să fie asigurate de NATO, iar Republica Moldova să fie considerată un stat non-NATO. Desigur, că poate fi schimbat și statutul de neutralitate al Republicii Moldova, dar acest lucru se face doar prin referendum, potrivit articolului 142 din Constituție, și trebuie să se pronunțe majoritatea cetățenilor Republicii Moldova”.
Victor Juc crede că pentru Republica Moldova, mult mai convenabil este ca să devină parte a sistemului integrat de apărare colectivă, adică să devină stat membru NATO, dar potrivit analistului, dacă moldovenii vor considera că mai bine este să-și păstreze statutul de neutralitate, atunci vor trebui să fie încheiate anumite înțelegeri cu organizația tratatului Nord-Atlantic.
„Referitor la faptul că Republica Moldova ar putea mai ușor să se integreze în NATO, aceasta nu este corect, pentru că este nevoie de interoperabilitate, iar Republica Moldova se află foarte departe de acest deziderat. În plus, mai avem și conflictul din raioanele de est, iar unul dintre condițiile de acceptare în cadrul NATO este nu numai ca să ai încheiate acorduri cu statele vecine, ci și să nu ai o problemă secesionistă în interior. În prezent, pornind de la realitățile zilei de astăzi, constatăm că Republica Moldova, la capitolul securitate și apărare, este foarte vulnerabilă, iar România nu poate să-i asigure eficient apărarea, deoarece legislația din România este foarte strictă. Cât despre Ucraina, aceasta are probleme foarte grave la capitolul apărare în contextul războiului cu Federația Rusă, iar prin urmare, constatăm un nivel foarte înalt de vulnerabilitate în ceea ce privește securitatea și apărarea Republicii Moldova”.
Așadar, faptul că Republica Moldova nu va mai avea nevoie de o umbrelă de securitate în cazul în care Ucraina va deveni membră NATO după încheierea războiului este o iluzie falsă. Așa cum spune și Victor Juc, acest lucru ne va proteja, dar nu ne va asigura securitatea.