Economic

În următoarea perioadă produsele agroalimentare se vor scumpi. Expert: afectează puterea de cumpărare a cetățenilor

Inflația medie anuală ar putea fi în acest an de 4,6 la sută, mai mică decât cea prognozată inițial, de 4,7 la sută, potrivit raportului prezentat astăzi de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu. Astfel, prețurile medii la produsele agroalimentare și tarifele vor crește ușor până în primul trimestru al anului viitor, iar ritmul anual al prețului la combustibil va continua să scadă nesemnificativ.

Expertul Centrului analitic Economica, Marin Gospodarenco, a precizat pentru Compania Teleradio-Moldova că rata inflației pe care o avem acum, de peste 5 la sută, înseamnă că bunurile și serviciile se scumpesc într-un ritm mai rapid decât anterior, afectând puterea de cumpărare a populației. El a mai menționat că acțiunile întreprinse de Banca Națională a Moldovei pentru a facilita accesul la credite mai ieftine de către agenții economici nu vor avea un efect imediat asupra inflației.

„Această situație influențează viața de zi cu zi a cetățeanului, în special la nivelul produselor alimentare. Alimentele spre deosebire de multe alte bunuri sunt puternic influențate de condițiile meteo și lipsa de precipitații, afectează randamentul culturilor noastre ceea ce duce la creșterea costurilor de produse și implicite la prețuri mai mari în piețe și magazine. Aceste creșteri sunt resimțite direct de către consumator, mai ales la produsele de bază, pe care majoritatea gospodarilor le achiziționează regulat. Astfel, pentru gospodăriile cu venituri fixe, cum ar fi pensionarii, lucrătorii pe salarii minime sau cei din familii cu venituri mici, orice creștere a prețurilor la alimente și produse de bază reduce puterea lor de cumpărare”, a declarat Gospodarenco.

Potrivit prognozelor BNM, inflația medie anuală ar putea fi anul viitor de 4,9 la sută, deși inițial instituția anunța că aceasta ar putea fi de 5,3 la sută. Datele Biroului Național de Statistică arată că prețurile medii de consum au crescut în octombrie cu 5,3 la sută față de perioada similară a anului trecut.

Citește mai mult