Revista presei // Măsuri necesare pentru prevenirea repetării scenariilor din alegerile prezidențiale și referendumul pro-european
Convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova; Măsuri urgente pentru prevenirea repetării scenariilor din alegerile prezidențiale și referendumul pro-european, precum și avertismentele experților privind sprijinul necesar persoanelor strămutate din Transnistria. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, la Ministerul Afacerilor Externe este o acțiune protocolară obișnuită, dar una întârziată, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. Într-un interviu acordat pentru Moldova 1, Tănase a subliniat că astfel de măsuri nu vor schimba comportamentul Federației Ruse, care a negat constant încălcările dreptului internațional. El a subliniat că refuzul Moscovei de a recunoaște că dronele descoperite pe teritoriul Republicii Moldova îi aparțin reflectă o practică similară cu cea din perioada Uniunii Sovietice, care nega sistematic orice încălcare a dreptului internațional. În acest context, Tănase a subliniat că preocuparea principală a autorităților de la Chișinău ar trebui să fie asigurarea securității spațiului aerian național în fața acestor provocări.
Destructurarea rețelei de corupere a alegătorilor coordonată de Ilan Șor și susținută de Moscova, accelerarea reformei justiției și remanierile guvernamentale și instituționale sunt măsuri urgente care trebuie adoptate pentru a preveni repetarea scenariului din cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-european, pe care Federația Rusă a încercat să le compromită, este de părere analistul politic, Nicolae Negru. Într-o intervenție pentru Radio Chișinău, Negru a comentat declarațiile președintei Maia Sandu, făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în care s-a discutat despre combaterea corupției politice și despre atacurile asupra democrației în timpul procesului electoral din Republica Moldova. Maia Sandu a subliniat, printre altele, un „eșec total” în activitatea Procuraturii Anticorupție. Iar expertul a adăugat că este nevoie de acțiuni nu doar în cadrul procuraturii, ci și în serviciile de informații și în alte instituții relevante. Deși poliția a acționat, Negru a subliniat că rezultatele acțiunilor întreprinse nu sunt încă clare.
Anticorupție.md propune opinia experților Asociației Promo-LEX care semnalează că, deși strămutarea internă din regiunea transnistreană, ca urmare a încălcării drepturilor și libertăților fundamentale, reprezintă o problemă persistentă de 30 de ani, autoritățile din Republica Moldova nu au întreprins măsurile necesare pentru a răspunde adecvat nevoilor persoanelor afectate. Aceștia subliniază că nu a fost desemnată nicio instituție responsabilă de gestionarea cazurilor de strămutare internă, legislația națională nu a fost adaptată specificităților acestor persoane, iar mecanismele de coordonare între autoritățile competente sunt inexistente. Concluziile asociației arată că răspunsul autorităților la solicitările de adăpost temporar este unul întârziat, ad-hoc și inconsistent. În plus, există lacune semnificative, cum ar fi lipsa unui parteneriat public-privat în acest domeniu, ceea ce face ca persoanele strămutate să primească ajutor mult prea târziu. Mai mult, site-urile instituțiilor responsabile nu oferă informații clare despre măsurile de sprijin pentru persoanele strămutate sau o linie telefonică dedicată acestora, ceea ce agravează și mai mult situația acestora.
Ziarul Național publică informații detaliate despre activitățile fostului parlamentar Ion Creangă, care ar fi vândut informații secrete serviciilor de informații ruse. Potrivit sursei citate, Creangă ar fi furnizat asistentului atașatului militar rus în Republica Moldova, Dmitri Kelov, informații sensibile despre măsurile de consolidare a apărării naționale, situația din Transnistria și posibilele efecte ale unor modificări legislative legate de referendumul pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Printre informațiile vândute se numără și detalii despre intenția de modificare a articolului din Codul Penal privind trădarea de patrie. În colaborare cu un polițist de frontieră de la Aeroportul Internațional Chișinău, Creangă a fost reținut și ajuns în fața judecătorilor. Potrivit procurorilor, fostul parlamentar ar fi avut mai multe întâlniri secrete cu un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, unele dintre ele având o durată de peste două ore. În cadrul acestor întrevederi, Creangă ar fi transmis informații obținute prin spionaj și date confidențiale pentru a sprijini activități ostile împotriva securității statului, conform prevederilor Codului Penal referitoare la trădarea de patrie.
JurnalTV publică un sondaj realizat de Agenția Națională pentru Asigurări în Medicină care scoate la iveală dificultăți majore cu care se confruntă tot mai mulți cetățeni atunci când solicită ajutor medical. Conform datelor, cele mai frecvente nemulțumiri sunt legate de timpii îndelungați de așteptare pentru programări la consultații și tratamente, deficitul de personal medical specializat și calitatea scăzută a serviciilor oferite. Specialista Tatiana Rotaru subliniază că, în acest context, aproape un sfert dintre pacienți au renunțat la consultațiile medicale din cauza timpului prea lung de așteptare. În ceea ce privește fenomenul corupției în spitale și policlinici, 8% dintre respondenți au declarat că au oferit mită la cererea personalului medical, iar 18% au menționat că au dat bani și cadouri de bunăvoie, fiind acceptați. În schimb, 61% dintre cei chestionați au afirmat că nu au fost confruntați cu cerințe de mită.