Social

Persoanele care poluează mediul vor fi obligate să repare daunele

Cetățenii și agenții economici care afectează mediul prin activitățile lor vor fi obligați să repare daunele și să se implice direct în procesul de restabilire ecologică. Proiectul de lege a fost aprobat de Cabinetul de miniștri. Obiectivul proiectului este de a preveni și a repara daunele aduse aerului, apei sau solului, în baza principiului „poluatorul plătește”. Astfel, vor fi reduse efectele negative asupra mediului și se va atenua procesul schimbărilor climatice, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Documentul elaborat prevede și crearea unui regulament privind stabilirea și aplicarea formelor de garanție financiară în cazul daunelor. Inspectoratul pentru Protecția Mediului va fi responsabil pentru constatarea daunelor și pentru identificarea operatorilor responsabili, în timp ce Agenția de Mediu va lua măsuri preventive și va evalua impactul semnificativ al daunelor. Scopul proiectului este instituirea unui cadru normativ de reglementare a răspunderii de mediu, bazată pe principiul „poluatorul plătește”, în scopul prevenirii și reparării daunelor aduse mediului”, a declarat Sergiu Lazarencu.

Agenții economici salută inițiativa autorităților și spun că fiecare antreprenor trebuie să poarte propria răspundere pentru pagubele pe care le produc mediului. Administratoarea unei afaceri din domeniul textilelor, Irina Ilcenco, spune că în companie sunt respectate toate regulile, inclusiv cele de mediu și sortare a deșeurilor. Aceasta critică indiferența unor agenți economici care produc pagube enorme mediului, în special aerului.

Lucrăm cu clei, cu ață, nu ardem nimic articole din piele naturală. Suntem într-o încăpere unde respectăm, căci ne respectăm pe noi. E ceva foarte bun și responsabil din partea agenților economici. Cine a făcut - acela plătește. Trebuie să fii responsabil pentru ceea ce faci”, menționează Irina Ilcenco.

În ultimii ani, poluarea mediului a atins proporții îngrijorătoare în Republica Moldova. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că poluarea aerului este cauza a peste 11% din decese, aproximativ 4500 de persoane anual.

Citește mai mult