Revista presei // Posibilele provocări ale forțelor pro-Kremlin în calea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană
Posibilele provocări ale forțelor pro-Kremlin în calea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, precum și prognozele care sugerează că în perioada următoare am putea asista la o intensificare a sentințelor în dosarele de corupere a alegătorilor. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Este puțin probabil ca, în viitorul apropiat, în Republica Moldova să existe o majoritate constituțională capabilă să blocheze riscurile ca forțele pro-Kremlin să încerce să oprească procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, sunt de părere experții, scrie Radio Chișinău. Publicarea modificărilor Constituției în Monitorul Oficial, ca urmare a referendumului din 20 octombrie, reprezintă, în opinia expertului WatchDog, Andrei Curăraru, „ultima etapă tehnică” necesară pentru a oficializa modificările aduse Legii Fundamentale. Curăraru adaugă că o eventuală revizuire a Constituției ar putea fi realizată doar printr-un alt referendum sau printr-o majoritate constituțională, un scenariu care, în prezent, nu pare plauzibil pe termen scurt. La rândul său, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că reacțiile forțelor pro-rusești nu sunt decisive, subliniind că modificările Constituției, adoptate prin referendum, reprezintă o decizie exclusiv a Curții Constituționale.
Completul specializat de judecători, instituit pentru examinarea cu prioritate a dosarelor de corupție și corupere electorală, funcționează eficient, este de părere membrul Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun. Într-o emisiune de la Moldova 1, el a declarat că în perioada următoare ar putea fi pronunțate mai multe sentințe în cazurile de corupere a alegătorilor. Guzun a precizat că judecătorii de instrucție, care eliberează mandate de percheziție, au reacționat prompt în cazul acestor dosare. Cu toate acestea, el a recunoscut că plecarea mai multor judecători din funcție a avut un impact asupra termenului de examinare a dosarelor. Iar în ceea ce privește reforma justiției, Guzun a declarat că aceasta ar fi trebuit să fie o prioritate în guvernările anterioare, dar și că subiectul va rămâne actual și după integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Moldpres publică declarațiile premierului Dorin Recean, care atrage atenția asupra unei grupări criminale organizate, susținută din afaceri externe cu sume considerabile, echivalente cu aproape 2% din PIB-ul Republicii Moldova. Potrivit premierului, acest atac reprezintă o formă evolutivă de război hibrid, vizând însăși esența democrației. Recean a subliniat importanța unor acțiuni ferme din partea procurorilor și judecătorilor, pentru ca aceste dosare de corupție și fraudă electorală să aibă finalități concrete. De asemenea, oficialul a semnalat problema persistentei fraude electorale, explicând că justiția nu a reușit să răspundă prompt și eficient, dar a subliniat că ritmul și abordările în acest domeniu trebuie neapărat schimbate.
Bizlaw informează că, la sfârșitul trimestrului III 2024, prețurile de ofertă pentru bunurile imobile rezidențiale din Chișinău au înregistrat o creștere moderată, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Indicele prețului bunurilor imobile rezidențiale (RPPI) a ajuns la 166,6%, înregistrând o creștere de 0,4% față de trimestrul II 2024 și o majorare semnificativă de 18,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Pe piața primară, indicele RPPI a ajuns la 175,9%, rămânând constant față de trimestrul anterior, dar înregistrând o creștere de 18,8% față de trimestrul III 2023. În schimb, pe piața secundară, indicele a atins valoarea de 160,6%, cu o creștere de 0,5% față de trimestrul II și o majorare de 18,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceste date sugerează o stabilizare relativă a prețurilor pe piața imobiliară din Chișinău, cu o diferență mai mare față de anul trecut decât față de trimestrul precedent.
Iar Agora.md scrie că, în următoarele zile, mai multe camere de supraveghere a traficului rutier din Chișinău vor fi demontate pentru a trece printr-un proces de mentenanță. Potrivit Dianei Fetco, ofițeră de presă la Inspectoratul General al Poliției (IGP), camerele vor fi demontate temporar pentru a fi verificate metrologic, iar ulterior vor fi remontate. Procedura de mentenanță ar putea dura până la sfârșitul lunii noiembrie. În perioada în care camerele vor lipsi, aproximativ 48 de ore, traficul va fi monitorizat de echipajele de patrulare ale Inspectoratului Național de Securitate Publică, a subliniat reprezentantul IGP.