Camerele de supraveghere în trafic. Ce încălcări sunt fixate și care e procedura de achitare a amenzilor
Este cunoscut faptul că aproape orice deplasare cu mașina e supravegheată de agenții de circulație cu ajutorul camerelor de monitorizare. Igor Postu, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier, a precizat la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1 că printre cele mai frecvente încălcări sancționate se numără depășirea vitezei, trecerea la roșu și neacordarea de prioritate pietonilor. Amenzile pot ajunge la 5000 de lei și includ, în unele cazuri, suspendarea permisului de conducere.
Potrivit lui Igor Postu, odată cu modificarea Codului contravențional, din iunie 2024, termenul de tragere la răspundere contravențională este de 18 luni. După primirea avizului despre încălcări, proprietarul automobilului are termen de 60 de zile să se prezinte la organul de poliție.
„Pentru a comunica datele în cazul în care s-a aflat o altă persoană terță la volan în momentul comiterii contravenției, respectiv la expirarea celor 60 de zile dacă proprietarul nu s-a prezentat și nu a comunicat date despre alte persoane terțe, se întocmește un proces-verbal cu privire la contravenție proprietarului, în lipsa acestuia, și se expediază la domiciliu. Toate scrisorile și toate actele care sunt emise sunt expediate prin intermediul Poștei Moldovei cu aviz recomandat. Odată cu primirea amenzii respective, proprietarul este în drept să achite 50% din amenda stabilită de către agentul constatator sau în termen de 30 de zile să achite amenda în întregime. Un alt drept este să conteste în termen de 15 zile de la data recepționării”, a declarat Igor Postu.
În context, șeful Direcției monitorizare și documentare a traficului rutier a informat că, pentru depășirea limitei de viteză, amenzile încep de la 600 de lei până la 5000 de lei, precum și suspendarea dreptului de a conduce pe un termen de la 60 la 90 de zile. Pentru traversarea la culoarea roșie a semaforului se percepe o amendă de 900 de lei și trei puncte de penalizare. Pentru neacordare de prioritate pietonilor - pentru prima dată se stabilește o amendă de 1800 de lei și cinci puncte de penalizare, iar dacă în decursul unui an de zile această contravenție se repetă, se suspendă dreptul de a conduce pe un termen de 45 de zile.
Poliția recomandă conducătorilor auto să fie extrem de atenți la semnele de circulație, trecerile de pietoni și limitele de viteză.