Economic

Expert: „Producția de energie regenerabilă livrată în rețeaua națională a crescut datorită interesului antreprenorilor”

Republica Moldova a produs în acest an de două ori mai multă energie regenerabilă decât în 2023. Creșterea se explică prin faptul că tot mai mulți cetățeni și antreprenori își instalează sisteme fotovoltaice și de biogaz.

Ponderea energiei verzi a crescut semnificativ în trimestrul al treilea, în principal datorită parcurilor fotovoltaice. Instalațiile de energie regenerabilă au produs 6% din totalul energiei achiziționate de SA Energocom. Pe parcursul anului 2024, lunar a fost generată o cantitate dublă de energie verde, comparativ cu anul precedent.

Producția de energie regenerabilă livrată în rețeaua națională a crescut datorită interesului tot mai mare al antreprenorilor pentru energia verde, a explicat expertul în eficiență energetică, Valeriu Meșină. Instalațiile fotovoltaice, eoliene și de biogaz au devenit mai accesibile pe piață. De asemenea, statul și partenerii de dezvoltare oferă granturi și programe de sprijin pentru antreprenori.

În primul rând, la nivel de legislație s-au făcut schimbări și este mult mai ușor să obții avizuri de racordare, în dependență de zone. Sunt anumite zone ce țin de panourile fotovoltaice, acolo unde permite rețeaua. Dacă tu instalezi o fermă de un megawatt, adică ei îți permit să-ți dau avizuri de racordare. S-au ieftinit aceste tehnologii. Tehnologiile au avansat, de pe aceeași suprafață obții mai multă energie”, a spus Valeriu Meșină.

Vladimir Claihcnet, care este un antreprenor, deține un atelier de reparație a camioanelor. El spune că a fost printre primii pe piață care au instalat panouri fotovoltaice acum nouă ani, atunci când costul pentru asemenea tehnologii era semnificativ mai mare. Acum reușește să economisească lunar până la 30 de mii de lei și este în totalitate independent energetic: „Dacă tu consumi ceea ce produci, e profitabil. Pentru 30 de kilowatts la momentul acela am achitat cred că în jur de 35.000 de euro cu montare, cu darea în exploatare. Acum e mai accesibil. Pur și simplu, cred că producția s-a pornit masiv și concurența e mare și prețurile au fost nevoite să le coboare ca să aibă vânzări. Dacă luăm un raport la 12 luni, practic suntem în zero cu energia”.

Astfel de tehnologii profitabile constituie o tendință de viitor, spune directorul economic al uneia dintre cele mai mari companii avicole din Republica Moldova, Roman Sîrbu. Acesta deține panouri fotovoltaice pentru consumul propriu și instalații de biogaz pentru a vinde energie pe piață la prețurile stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică.

Biogaz este o energie care se produce și se vinde în rețea. Ceea ce ține de baterii fotovoltaice, desigur că e nemicșorat costurile, ceea ce ține de biogaz, tot ce se produce costă. Și costă destul de mult, pentru că întreținerea stației de biogaz e destul de costisitoare și se angajează foarte mulți oameni în procesul acesta de lucru. Dar, automat, mai rezolvi câteva probleme și cu ecologia, cu deșeurile, depozitarea, plus mai obții un îngrășământ bun pentru terenuri”, a declarat Roman Sîrbu.

În prezent, peste 200 de producători livrează electricitate către compania de stat „Energocom” din resurse regenerabile. Republica Moldova își propune ca până în 2030 să producă cel puțin 30 la sută de energie electrică din resurse regenerabile.

Citește mai mult