Expert-Grup, despre riscurile acordării compensațiilor în formă monetară: Oamenii ar putea folosi banii contrar destinației
Compensațiile pentru energie, care din acest an vor fi acordate în formă monetară, și nu direct în facturi ca până acum, prezintă riscuri ca mijloacele financiare ar putea fi utilizate în alte scopuri decât pentru plata facturilor, avertizează analiștii de la Expert-Grup. În acest sens, experții recomandă autorităților să monitorizeze cum sunt utilizate aceste fonduri.
Compensarea facturilor în formă monetară este practicată deja la nivel european, și le va oferi cetățenilor o mai mare flexibilitate și libertate de a decide personal unde să cheltuie resursele. Totuși, această practică aduce după sine și unele provocări. Cetățenii aflați în dificultate financiară pot avea tendința de a aloca banii cash spre necesități imediate sau pentru a procura băuturi alcoolice, țigărilor și alte bunuri neesențiale, afirmă autorul studiului Expert-Grup, Rustam Romaniuc, pentru Radio Moldova.
„Există riscul ca oamenii să ia ajutorul ca un mic buget extra la sfârșit de lună, care le permite să cumpere bunuri care poate pe termen lung nu sunt în interesul lor, deci care pot face ca la sfârșit de lună oamenii să se trezească într-o vulnerabilitate energetică. Atunci când dai bani direct oamenilor există avantajul că nu-i stigmatizezi. Pentru că atunci când statul vine cu restricții și spune că banii pot fi utilizați doar pentru facturi. Este o politică paternalistă și oamenii, care sunt targhetați, pot vedea în sens negativ.”
Rustam Romaniuc a mai precizat că autoritățile responsabile de implementarea compensațiilor la energie trebuie să facă mai multe campanii de informare cu privire la utilizarea banilor ce sunt acordați pentru plata în facturi și să monitorizeze cetățenii cum vor folosi aceste fonduri. El a mai subliniat că este nevoie ca Guvernul împreună cu societatea civilă să evalueze impactul noului tip de compensații și pe viitor să ajusteze politicele pentru a evita efectele nedorite.
„Atunci când persoana primește banii să fie clar că banii ăștia sunt pentru factura la sfârșit de lună. Anul ăsta să fie văzut de autorități ca o oportunitate să evalueze sistemul implementat acum comparativ cu anul trecut. Trebuie să înțeleagă mai bine cum văd oamenii ajutorul acesta, cum îl utilizează în realitate”.
Atunci când a decis să treacă la sistemul de compensații sub formă monetară, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a argumentat că este cea mai eficientă și simplă formulă de administrat, care se aplică și în cazul celorlalte alocații sociale oferite de stat. Gospodăriile vor putea utiliza acest ajutor pentru a achita facturile sau alte necesități, a spus ministrul, dar a precizat că au fost prevăzute și măsuri de responsabilizare. Bunăoară, cei care nu își vor achita facturile riscă să rămână fără compensații. Alexei Buzu a mai explicat că o mare parte din categoriile de beneficiari sunt pensionarii, care în linii mari își achită mereu și la timp facturile. În ceea ce privește mediul rural, ministrul a spus că și în anii anteriori, majoritatea populației a primit compensații sub formă monetară, deoarece a apelat la încălzirea cu lemne.
Precizăm că vineri parlamentul urmează să voteze în a doua lectură proiectul de lege privind acordarea compensațiilor la energie în sezonul rece al anului. Ulterior, Guvernul va stabili printr-o hotărâre bugetul disponibil și valoarea compensațiilor, care vor fi calculate individual pentru fiecare gospodărie în funcție de venitul acesteia, tariful sursei de încălzire și alți factori.