Diabetul zaharat afectează șapte la sută din populația R. Moldova. Numărul cazurilor s-a triplat în 12 ani
Aproximativ șapte la sută din populația Republicii Moldova suferă de diabet zaharat, iar pe parcursul ultimilor 12 ani numărul persoanelor afectate de această maladie s-a majorat de aproximativ trei ori. Specialiștii susțin că este o problemă majoră de sănătate publică și necesită o atenție sporită, în paralel cu eficientizarea măsurilor de intervenție.
Tatiana Boaghi are diabet zaharat de mai mulți ani. Din cauza bolii, femeia își administrează pastile de două ori pe zi și respectă un regim alimentar special. Ea susține că periodic se adresează medicului de familie care îi prescrie medicamentele compensate necesare.
„Ai slăbiciuni. Alimentarea dacă nu o faci corect îți poate face rău. Zahărul dacă se ridică - te dor oasele, capul, ai mâncărimi, oboseală, insomnie. Chiar dacă mâncăm uneori dulce, dar cu limită”, spune Tatiana Boaghi.
Persoanele cu diabet zaharat nu au voie să consume carbohidrați, cartofi, paste făinoase, băuturi alcoolice și dulciuri, susține medicul de familie Cristina Dolganiuc-Babără.
„Această boală este periculoasă, fiindcă poate să cauzeze foarte multe complicații. Fiecare pacient trebuie să ia în considerare monitorizarea glicemiei în fiecare zi, tratamentul riguros anti-diabetic oral, să excludă sedentarismul”, a declarat medicul Cristina Dolganiuc-Babără.
Peste 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova sunt diagnosticați cu diabet zaharat, a declarat președinta Asociației Tinerilor cu Diabet DIA, Veronica Volcov, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Peste 6200 de bolnavi cu diabet de tip 1 sunt dependenți de insulină.
„Sunt înregistrați 750 de copii cu diabet de tip 1, acest tip de diabet poate debuta la orice vârstă, e la fel de provocator. Suntem cu provocarea de creștere a incidenței și prevalenței de diabet, inclusiv de tip 1”, atenționează Veronica Volcov.
Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot avea o viață activă, dacă își gestionează boala. În cazul în care nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una din cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, orbire și amputarea membrelor inferioare. Agenția Națională pentru Sănătate Publică estimează că numărul bolnavilor de diabet pe mapamond ar putea ajunge până la 1,3 miliarde în anul 2050. În prezent, unul din zece adulți trăiesc cu diabet zaharat la nivel global, iar trei din patru persoane cu diabet trăiesc în țări cu venituri mici și medii.