Internațional

Revista presei internaționale: Ultimele evoluții ale războiului ruso-ucrainean; Eșecul aprobării noii componențe a Comisiei Europene

Presa internațională descrie ultimele evoluții ale războiului ruso-ucrainean, semnalând că trupele ruse și-au intensificat simțitor atacurile după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite. Mai multe publicații informează că sancțiunile americane determină China să restricționeze tot mai mult transferurile bancare ale țărilor prietenoase Rusiei. Eșecul aprobării noii componențe a Comisiei Europene e un alt subiect abordat de presa străină.

Forțele rusești au intrat în orașul Kupiansk din regiunea Harkov aflată în nord-estul Ucrainei, transmite Ukrinform cu referire la datele publicate de proiectul de monitorizare DeepState. Ieri, două coloane rusești ar fi avansat spre oraș cu trei vehicule de luptă ușoare și cu un tanc, iar armata rusă s-ar pregăti să trimită întăriri pentru a asedia orașul. Rusia susține că armata sa a reușit să se stabilească la periferia orașului Kupiansk, dar forțele ucrainene neagă acest lucru, afirmând că localitatea rămâne sub controlul lor, subliniază Ukrinform.

Publicația Meduza informează că locuitorii satului Korenevo din regiunea rusă Kursk, aflat din august în zona conflictelor militare, au înregistrat un apel video adresat președintelui rus Vladimir Putin, cerându-i să încheie războiul pe care-l numesc ”blestemat”. În videoclipul, care a fost distribuit de un canal de Telegram, au participat peste 40 de persoane, care s-au plâns că, odată cu începutul ofensivei Ucrainei în Kursk, au pierdut totul și au rămas fără adăpost. Aceștia spun că se confruntă cu lipsa compensațiilor pentru chirie în timpul evacuării și întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Locuitorii satului afirmă, citați de Meduza, că unii dintre cei care nu au plecat au murit sau au dispărut, iar Korenevo arată acum ca un sat părăsit, fiind nevoie de cel puțin cinci ani pentru a fi reconstruit. Localnicii au mai raportat distrugeri, jafuri și crime, deși în satul lor nu au fost prezenți soldați ucraineni, remarcă Meduza.

După victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA, numărul atacurilor cu drone asupra orașelor ucrainene a crescut cu aproape 50%, relatează ABC News. Rusia a intensificat aceste atacuri pentru a pune Ucraina într-o poziție mai dificilă înainte de inaugurarea lui Trump, care ar putea media un acord de încetare a focului, relevă publicația americană. Sistemele de apărare aeriană ucrainene au reușit să intercepteze 56% dintre dronele rusești, însă provocările rămân mari pentru Ucraina în noul sezon de iarnă, semnalează ABC News.

Liderii europeni au cerut Statelor Unite să ofere Ucrainei mai mult armament, să impună noi sancțiuni Rusiei și să limiteze accesul acesteia la tehnologiile interzise utilizate pentru producția armelor, scrie Bloomberg. Solicitarea sprijinului american suplimentar e o ultimă încercare de a întări pozițiile Ucrainei înainte de încheierea mandatului actualului ider de la Casa Albă, Joe Biden, remarcă publicația. Bloomberg amintește că Donald Trump, care va prelua funcția pe 20 ianuarie, a afirmat că va căuta un acord de pace rapid între Kiev și Moscova, ceea ce provoacă temeri în Europa că el ar putea favoriza Rusia. În acest context, secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Bruxelles-ul pentru a-și asigura aliații că Statele Unite vor intensifica ajutorul militar pentru Ucraina. În paralel, Washingtonul pregătește noi sancțiuni împotriva flotei rusești de petrol și a Coreei de Nord, care susține Moscova în război, scrie Bloomberg.

Banca centrală a Chinei a început între timp să blocheze tot mai frecvent transferurile în valuta sa națională din țările pe care Rusia le folosește pentru achiziții, dezvăluie Moscow Times. Publicația dă exemplul unei companii din Emiratele Arabe Unite, care nu a reușit să transfere yuani dintr-o bancă din Kazahstan către una chineză, tranzacția fiind blocată de Banca centrală a Chinei. Același tip de probleme s-au înregistrat și în cazul transferurilor din băncile Georgiei și Armeniei, iar experții citați de Moscow Times sugerează că politica bancară a Chinei devine tot mai strictă, inclusiv prin cererea de permise speciale pentru plăți transfrontaliere. China aplică politici conservatoare față de plățile ce implică entități legate de Rusia, iar această abordare este amplificată de sancțiunile internaționale și de reglementările interne, scrie publicația. Începând din decembrie 2023, băncile din țările apropiate Rusiei au înăsprit procedurile din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite, amintește Moscow Times.

Politico dezvăluie că în Parlamentul European a apărut un impas după ce eurodeputații au aprobat doar 19 dintre cei 26 de comisari propuși de Ursula von der Leyen, lăsând în aer șapte propuneri, inclusiv cea a Roxanei Mînzatu din partea României. Printre cei care nu au primit încă aprobarea se numără Kaja Kallas, Raffaele Fitto și Olivér Várhelyi. Audierile au durat 80 de ore, dar nu au dus la un acord privind aprobarea viitoarei Comisii Europene, care ar trebui să-și înceapă activitatea la 1 decembrie, notează Politico. Potrivit publicației, în urma eșecului de a ajunge la o decizie, Ursula von der Leyen a convocat o reuniune cu șefii grupurilor politice pentru a găsi o soluție, însă fără succes. Șansele ca un acord să fie realizat până în data limită de 20 noiembrie sunt extrem de scăzute, susțin sursele diplomatice citate de Politico.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult