Revista presei // Riscurile legate de acordarea directă a compensațiilor pentru încălzire
Riscurile legate de acordarea directă a compensațiilor pentru încălzire; scenariile remanierilor guvernamentale anunțate pentru săptămâna viitoare, precum și importanța alegerilor din România pentru cetățenii moldoveni cu dublă cetățenie. Acestea sunt principalele titluri ale presei, trecute în revistă.
Acordarea directă a compensațiilor pentru încălzire, în loc ca acestea să fie incluse în factură, ar putea duce la o creștere a datoriilor către centralele de termoficare, susține expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, transmite TVR Moldova. În același timp, Stas Madan, expert al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup", consideră că există riscul ca unii cetățeni să folosească acest ajutor financiar în alte scopuri, lăsând facturile neachitate. Experții sunt de părere că acest sistem ar putea contribui la creșterea numărului de persoane care folosesc carduri bancare. Totuși, autorii proiectului susțin că este mai eficient ca ajutoarele să ajungă direct la persoanele cu venituri mici, care au nevoie urgentă de sprijin pentru a face față cheltuielilor din sezonul rece.
Remanierile guvernamentale propuse de unele partide din opoziție ar putea fi un calcul politic greșit, având în vedere complexitatea domeniilor vizate și timpul limitat pentru a obține rezultate palpabile, consideră analistul politic Mihai Isac. Într-o emisiune de la Moldova 1, Isac a explicat că aceste domenii sunt extrem de contestate, iar opoziția nu ar putea livra schimbări semnificative într-o perioadă scurtă de timp. Expertul a mai adăugat că, în acest context, tacticile folosite de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar putea include „spălarea pe mâini” a guvernului, oferind opoziției posibilitatea de a eșua în domenii unde nici PAS, cu majoritatea sa din Parlament, nu a reușit să obțină rezultate. Referindu-se la demisia ministrului Andrei Spînu, analistul a menționat că acest pas a eliminat unul dintre principalele obstacole pentru negocierile dintre PAS și partidele pro-europene extraparlamentare.
Pe de altă parte, analistul Laurențiu Pleșca a subliniat că pentru PAS este esențial să aducă în echipă specialiști valoroși, inclusiv din afacerea politică, pentru a-și demonstra capacitatea de reformă și a păstra susținerea publicului. În contextul remanierilor guvernamentale anunțate pentru săptămâna viitoare, Pleșca a spus că, deși opoziția contestă timpul scurt pentru negocieri, aceste schimbări trebuie realizate rapid pentru a continua procesul de reformă într-un ritm accelerat.
Cetățenii moldoveni, în special cei care au cetățenie română, sunt din ce în ce mai activi la alegerile din România, iar acest lucru se datorează în mare parte ajutorului constant pe care Bucureștiul îl acordă Chișinăului. Într-un interviu acordat RealitateaTV, politicianul român, Adrian Dupu a explicat că numărul alegătorilor români din Republica Moldova care participă la alegerile din România a crescut considerabil în ultimii ani. Acesta a subliniat faptul că, pe măsură ce cetățenii din Republica Moldova conștientizează importanța alegerilor și impactul acestora asupra vieții lor, interesul pentru vot a crescut.
Rusia este un stat care dorește să-și atingă scopurile folosind șantajul nuclear, este de părere expertul Igor Boțan, scrie IPN. Potrivit lui, fenomenul deportărilor este unul obișnuit pentru Kremlin încă din perioada Imperiului Rus și a Uniunii Sovietice, un fenomen care a fost larg utilizat de Rusia în raport cu diferite popoare și diferite grupuri etnice. Expertul Igor Boțan explică fenomenul strămutării forțate a copiilor ucraineni de către Rusia prin intenția lui Vladimir Putin și a anturajului său de a distruge poporul ucrainean. Potrivit expertului, războiul din Ucraina a fost precedat de diverse declarații ale liderului de la Kremlin, prin care era promovată teoria inexistenței statului ucrainean.
Trecerea Republicii Moldova de la dolarul american la euro ca monedă de referință ar putea facilita stabilitatea valutară, consideră analiști economici, transmite Radio Chișinău. Analistul economic Stas Madan consideră că trecerea Republicii Moldova de la dolar la euro ca monedă de referință ar fi un pas firesc, având în vedere că majoritatea tranzacțiilor externe și interne se fac deja în euro. El subliniază că, deși această schimbare ar putea aduce provocări pe termen scurt în privința stabilității cursului valutar, pe termen lung, va avea un impact pozitiv asupra economiei. Analistul economic Viorel Gîrbu afirmă, la rândul său, că trecerea de la dolar la euro ca monedă de referință va avea un impact minim asupra economiei, fiind o schimbare, mai degrabă, tehnică. El consideră că, deși ar putea exista o stabilizare a leului față de dolar, aceasta nu va aduce o schimbare semnificativă în viața cotidiană a cetățenilor.