Social

„M-am simțit în țară străină, când eram pe plaiul meu natal”. Mărturiile tehnicianului de la Studio-L, reținut în stânga Nistrului

Tehnicianul de la postul de televiziune din Căușeni, Octavian Lupăcescu, a mărturisit că a fost reținut în stânga Nistrului împreună cu un coleg, după ce ar fi trecut ilegal „hotarul”. Potrivit declarațiilor lui Lupăcescu, echipa de filmare a fost oprită la un post vamal, unde li s-au cerut actele și s-a verificat tot echipamentul tehnic din mașină. Ca urmare, au fost direcționați către Bender pentru a fi interogați, iar după câteva ore de așteptare, echipa de filmare a fost eliberată.

Noi ne-am dus cu scopul de a filma o emisiune la Fîrlădeni și am fost opriți la vamă. Acolo ni s-au cerut actele și am prezentat tot echipamentul care îl aveam în mașină, ni s-au verificat informațiile de pe dânsele. După asta am fost informați că am trecut hotarul ilegal și trebuie să mergem la Bender pentru a fi interogați. Am mers la Bender unde am fost interogați, după asta am fost eliberați. Nu am fost la poliție, am fost la postul lor vamal. Au verificat camerele, telefoanele. Nu am înregistrat nici un cadru în partea cealaltă, ei s-au convins și ne-au dat voie să plecăm achitând o amendă de 200 de ruble. A durat două ore. Nu au fost presiuni, ne-au explicat că am încălcat legea precum că am trecut hotarul ilegal”, susține tehnicianul.

Octavian Lupăcescu precizează că în mașină se aflau echipamente de filmare, inclusiv lumini și camere, iar echipa și-a justificat prezența și scopul vizitei.

M-am simțit în țară străină, când eram pe plaiul meu natal, trăiesc de aici la 20 de km. M-am simțit tare incomod. Ei nu au fost agresivi nu s-au comportat urât, dar asta că tu te afli la ei și tu trebuie să le demonstrezi lor de ce eu am cetățenie. Ei ca ruși să mă întrebe asta pe mine, nu înțeleg. Nu am avut foiță de tranzit, pe mine m-au întors de la postul vamal” a concluzionat tehnicianul.

Bărbatul a precizat că echipa a primit o chitanță pentru amendă, ce poate fi achitată doar la o bancă din regiune.

De menționat că în acest caz au intervenit operativ Biroul politici de reintegrare, delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control și Inspectoratul de Poliție Bender. În context, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat într-un comunicat, regretul că Tiraspolul continuă practicile abuzive de persecutare neîntemeiată și ilegală a jurnaliștilor și a formatorilor de opinie publică, aflați în exercițiul de informare a societății despre realitățile de pe teren.

Iar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, în plenul Legislativului, că acest incident este un exemplu de încălcare a dreptului la circulație pentru exercitarea profesiei de jurnalist.

Sursa: Studio-L Căușeni

O echipă de filmare de la Studio-L, reținută de autoritățile separatiste de la Tiraspol. După câteva ore, a fost eliberată

O echipă de filmare a postului de televiziune Studio-L din Căușeni a fost reținută de autoritățile separatiste transnistrene, iar după câteva ore au fost eliberată. Asociația Promo-LEX, care apără drepturile omului în stânga Nistrului, a precizat că echipa de filmare, din care fac parte tehnicianul Octavian Lupăcescu și cameramanul Ion Moroz, avea planificată realizarea unei emisiuni în satul Fîrlădeni.

Urmând indicațiile navigatorului, aceștia au ales să se deplaseze prin localitatea Gîsca. În jurul orei 10:20, la trecerea prin postul de control din Gîsca, automobilul lor, plin cu echipament tehnic de specialitate, a fost oprit de indivizi care s-au prezentat ca reprezentanți ai KGB-ului local neconstituțional.

Fără a li se oferi explicații clare, le-au fost verificate documentele, după care li s-a comunicat că vor fi escortați la Bender pentru a li se aplica o amendă. Un ofițer rus a urcat în mașina lor, preluând practic controlul asupra deplasării.

Potrivit Promo-Lex incidentul este nu doar o încălcare flagrantă a drepturilor omului, dar și un atac direct asupra libertății presei și a dreptului la informare.

Reținerea și transportarea lor fără un temei legal constituie o violare gravă a legislației naționale și a tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, subliniază asociația.

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult