Social

Echipă de medici de la SCR „Timofei Moșneaga”, premiată la un concurs internațional pentru o intervenție în premieră

O echipă de medici de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a obținut locul trei la un concurs internațional desfășurat la Iași, pentru cel mai interesant caz clinic relatat. Vorbim despre o intervenție în premieră pentru țara noastră, efectuată pentru salvarea unui pacient de 68 de ani, diagnosticat cu un anevrism de aortă, ceea ce reprezintă dilatarea arterei principale din corpul nostru, care transportă sângele din inimă către restul organismului. Specialiștii susțin că tehnicile inovatoare pe care le-au aplicat le-au dus faima în rândul chirurgilor vasculari din întreaga lume.

În cadrul Congresului Euro-Asiatic de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, care a adunat experți din 38 de țări, chirurgii moldoveni au relatat despre intervenția care a durat peste 11 ore. Aceasta este o premieră pentru Republica Moldova, iar participarea la congres le-a dat un imbold medicilor moldoveni să progreseze și să dezvolte medicina din țara noastră. Printre chirurgii care au operat pacientul este Aurel Țurcanu și Ștefan Manica.

Au fost practic toate somitățile de chirurgie cardiovasculară și toracică din lume. Cazul nostru a nimerit în top trei cazuri care au fost discutate pentru premiere. Pentru noi este ceva prețios pentru că ne-au apreciat colegii care fac așa operații. Din cei care au făcut erau din Statele Unite și Japonia. Orice cercetare este un pas în față în chirurgie. O să o dezvoltăm că avem toate posibilitățile și o considerăm ca un lucru de perspectivă în tratamentul pacienților din Republica Moldova”, a spus șeful Secției chirurgie vasculară, Aurel Țurcanu.

Medicii susțin că anevrismul abdominal este depistat accidental când se fac diferite investigații pentru anumite probleme. Iar operațiile în cazul acestor vicii nu puteau fi efectuate până acum din lipsă de dotări și instructaj. Chiar dacă pot aplica deja metoda inovatoare, chirurgii susțin că intervențiile sunt planificate cu mult timp înainte, perioadă în care se elaborează protezele personalizate.

Intervenția aceasta, complexitatea ei a fost în faptul că noi am combinat metoda endovasculară cu metoda deschisă pentru a rezolva situația. Facem planing-ul preoperator foarte minuțios, grafturile, dimensiunile la protezele pe care le comandăm, practic ele sunt dedicate pentru fiecare pacient în parte. Gândurile și planurile pe care le avem noi uneori în timpul operației se schimbă, depinde mult de variantele anatomice, accesul e greu, sunt momente, dar astea sunt chestii de lucru, într-un final, am reușit și am avut un rezultat pozitiv”, susține medicul chirurg Ștefan Manica.

Potrivit medicilor, patologia de anevrism toracico-abdominal de aortă este una extrem de rară în Republica Moldova, pe an fiind înregistrate trei sau patru cazuri. Un anevrism de aortă poate fi determinat de hipertensiunea arterială, ateroscleroză, când arterele se îngroașă din cauza grăsimilor acumulate pe pereți sau din cauza unor afecțiuni genetice.

Citește mai mult