Cultură

„Un nume de refererință în literatura română”. Centenarul scriitoarei Nina Cassian, marcat la Chișinău

A suta aniversare de la nașterea scriitoarei Nina Cassian a fost marcată la Chișinău. O poetă puțin cunoscută în Republica Moldova, dar care a lăsat o amprentă enormă în cultura românească. Acest gol este compensat prin mai multe activități cultural-științifice prin care este adus publicului destinul zbuciumat al Ninei Cassian și creația ei.

Este vorba despre un inedit al creației sale și la nivel de viziune, dar și la nivel de exprimare artistică. Cred eu că nu are analog mai ales la capitolul acesta de poetică”, susține coordonatorul proiectului, Constantin Șchiopu.

Este o poetă mai puțin cunoscută în stânga Prutului. Vedem literatura română în totalitatea ei, indiferent de zona în care s-a scris”, a menționat doctorul habilitat în filologie, Maria Șleahtițchi.

În 1985, în timp ce Nina Cassian ținea cursuri la o universitate din SUA, la București a fost arestat și executat de securitate un prieten care ținea un jurnal cu versurile poetei în care critica regimul comunist. A urmat calvarul. I-au fost interzise cărțile, iar ea a rămas în SUA, unde a fost singura poetă română care a reușit să-și facă o carieră literară de excepție.

A fost dur criticată și a trebuit să publice timp de aproape zece ani poezie angajată. A revenit la poezia adevărată în 1957 și este interesantă prin impresionanta poezie de dragoste”, a precizat cercetătoarea Lucia Țurcanu.

Un reper al comemorării poetei a fost lansarea albumului „Nina Cassian, 100 de chipuri”, coordonat de Alice Năstase Buciuta, ultima editare a Ninei Cassian.

O arată pe Nina Cassian în toate fațetele personalității ei. Noi o cunoaștem ca scriitoare, mai ales ca poetă, dar ea a fost și prozatoare, și traducătoare”, a relatat cercetătoarea Alice Năstase Buciuta.

Evenimentele consacrate centenarului Ninei Cassian au debutat la începutul anului la Muzeul Național de Artă cu o expoziție a desenelor poetei.

Nina Cassian este un nume de refererință în literatura română, dar un nume cvasinecunoscut în Republica Moldova și e păcat să se întâmple așa”, a declarat directoarea ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc.

Pe 27 noiembrie, ziua de naștere a Ninei Cassian, la București va avea loc o amplă manifestare cultural-științifică, la care vor participa și cercetători din Republica Moldova.

Citește mai mult