Președintele regiunii separatiste Abhazia, pregătit să demisioneze, dacă protestatarii părăsesc clădirea Parlamentului
Protestatarii din regiunea separatistă Abhazia din Georgia, sprijinită de Rusia, au refuzat sâmbătă să părăsească clădirea parlamentului pe care au luat-o cu asalt cu o zi înainte, o plecare propusă de președintele regiunii ca o condiție pentru a demisiona. Potrivit Reuters, protestatarii au ocupat parlamentul în semn de protest față de un acord de investiții cu Moscova.
Agenția rusă de presă RIA a raportat că președintele Aslan Bzhania a declarat sâmbătă că va demisiona și va organiza alegeri anticipate după ce protestatarii vor elibera parlamentul din capitala Abhaziei, Sukhumi, și a propus un vicepreședinte ca șef de stat interimar.
„Când vor părăsi clădirea, îmi voi scrie scrisoarea de demisie și la noile alegeri vom vedea cât de mult sprijin vor primi”, a declarat Bzhania, citat de RIA. Acesta a declarat că intenționează să candideze la acele alegeri.
Protestatarii au afirmat într-o declarație că ocupația nu este împotriva legăturilor strânse ale Abhaziei cu Rusia, dar l-au acuzat pe Bzhania că „încearcă să folosească aceste relații în interesul său egoist (și) să le manipuleze în scopul consolidării regimului său”.
Moscova a declarat vineri că urmărește cu îngrijorare „situația de criză” și a îndemnat cetățenii ruși să evite călătoriile în Abhazia.
Rusia a recunoscut Abhazia și o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce a învins Georgia într-un război de cinci zile. Rusia menține baze militare în ambele regiuni și sprijină economiile acestora.
Cea mai mare parte a lumii recunoaște Abhazia ca parte a Georgiei, de care s-a desprins în timpul războaielor de la începutul anilor 1990.