La Chișinău a fost inaugurat un centru de monitorizare a traficului rutier
Noul Centru de Monitorizare a Traficului, lansat recent în capitală, va furniza date și informații în timp real, inclusiv despre circulația transportului public. Sistemul urmărește sporirea securității circulației și identificarea de soluții pentru optimizarea rețelei de transport.
Potrivit realizatorilor proiectului, noul centru va oferi o viziune completă a situației transportului din municipiul Chișinău. Acesta va contribui la îmbunătățirea eficienței și fiabilității transportului public prin acordarea priorității semafoarelor și reducerii întârzierilor. De asemenea, va oferi șoferilor informații în timp real despre condițiile de trafic și alți factori care le pot influența călătoria.
„Desigur, în cadrul proiectului mai avem și alte activități deja realizate și unele pe care urmează să le realizăm. Am elaborat planul de mobilitate urbană pentru Chișinău, care ar acoperi inclusiv toate aceste probleme care sunt descrise de către vorbitorii mei. Urmează să prezentăm studiul de bilet electronic. Toate aceste activități vor contribui la asigurarea unui transport eficient și bine organizat în Chișinău”, a spus managerul proiectului, Olga Lozan.
Potrivit ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, acest centru de monitorizare a traficului va schimba modul în care fluxul rutier din capitala Republicii Moldova este gestionat și reglementat.
„Cu siguranță Chișinăul necesită îmbunătățiri semnificative al sistemului său de mobilitate și transport. Acest centru va contribui la reducerea traficului, la îmbunătățirea siguranței rutiere și la facilitarea unui proces decizional mai bun”, a menționat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
În unele stații de așteptare sunt instalate sisteme de monitorizare, care oferă în timp real informații despre transportul public. Mai mulți călători cu care am stat de vorbă considera, însă, că asupra acestui sistem mai este de lucrat.
„Eu cred că faptul că vedem în cât timp se apropie troleibuzul este un beneficiu pentru că ne ajută să nu ne grăbim, să nu stăm în stres în cât timp ajungem la locul destinației”.
„E bun. - Cum vă ajută pe dumneavoastră? - Știu peste cât timp trebuie să vină transportul, pentru aceasta”.
„Da, ajută, numărul 30 arată peste un minut, să vedem dacă vine peste un minut. Trebuie la toate opririle, numaidecât”.
Proiectul „MOVE IT like Lublin” este finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul total al proiectului este de 3,5 milioane de euro, dintre care trei milioane 325 mii de euro sunt oferiți sub formă de grant.