Centrul de AVC din Comrat, premiat cu distincția „Aur” pentru tratamente cu succes
Deschis în februarie 2024, Centrul primar de AVC din cadrul Spitalului Raional Comrat a devenit un reper în tratamentul AVC, fiind premiat cu distincția „Aur” de către Organizația europeană de AVC. În primele zece luni de la inaugurare, medicii au realizat cu succes procedura de tromboliză intravenoasă la 29 de pacienți, care s-au recuperat după ce au suferit un accident vascular cerebral.
Fiodor Mitioglo a fost internat la Spitalul Raional din Comrat cu suspecție de accident vascular cerebral recidivant. În cadrul noului centru primar de AVC i-a fost acordat ajutorul necesar, rapid.
„An de an numărul accidentelor vasculare cerebrale crește. Tromboliza intravenoasă se efectuează în spitalul nostru de cinci ani, iar dacă în anii 2000 am avut doar trei proceduri, în anul 2021 au fost 16 proceduri, iar în primele nouă luni ale acestui an am realizat deja 29 de proceduri cu rezultate bune. Numărul pacienților care au fost externați cu rezultate foarte bune sau bune este de peste 50%. Este considerat un rezultat bun”, a declarat Ala Harco, coordonatoarea Centrului AVC din Comrat.
Centrul primar AVC din cadrul Spitalului Raional Comrat este dotat cu echipament modern - tomograf, electroencefalograf și dispozitive de telemedicină, din sursele Guvernului. În primele zece luni de la inaugurare, centrul a gestionat 157 de cazuri suspecte de accident vascular cerebral, fiind confirmate 123 de AVC-uri ischemice. Dintre acestea, 29 au fost tratate prin tromboliză - o procedură ce dizolvă cheagurile de sânge și previne daunele severe la nivel cerebral.
„Spitalul nostru a intrat în rândul celor 13 centre de AVC. Suntem foarte bucuroși de acest lucru. Am primit echipamente moderne, cu care putem examina rapid pacientul și lua cât mai repede decizia privind strategia de tratament, pentru că în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice acest lucru este extrem de important. Așa-numita „fereastră terapeutică”, care nu trebuie să depășească 4,5 ore, este momentul în care încă mai putem ajuta pacientul”, a declarat Nina Răilean, directoarea spitalului.
Centrul primar de AVC din cadrul Spitalului din Comrat deservește populația și din raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia.
„Am venit de la Taraclia pentru a realiza tomografie computerizată. Sunt după un AVC. Atitudinea este foarte bună, echipamentele sunt noi, totul este nou, încăperea este minunată. Înainte mergeam la Chișinău, era foarte departe și foarte greu era să ajungem, acum mulțumesc mult că au deschis un asemenea centru”, afirmă pacienta Feodora Artiomina.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, fără măsuri de prevenție adecvate, AVC-ul ar putea deveni principala cauză de mortalitate până în anul 2030. Ministerul Sănătății și-a propus ca până în anul 2030 să reducă cu 10% numărul cazurilor de AVC și să trateze cel puțin 90% dintre pacienții care ajung într-un centru de tratament. Republica Moldova a făcut progrese în ultimii ani, dezvoltând o rețea națională de centre de tratament pentru accidentele vasculare cerebrale. În prezent, există 13 astfel de centre, dotate cu echipamente moderne dintre care 11 sunt primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv.