Politic

La Președinție au loc consultări pe tema reformei justiției și a luptei împotriva corupției. Ce au declarat liderii politici la intrarea în instituție

Partidele politice au fost invitate, luni, 18 noiembrie, la Președinție, la consultări pe tema reformei justiției și a luptei împotriva corupției.

Potrivit reprezentanților Președinției, 12 partide au dat curs invitației Maiei Sandu. Cel puțin, au fost observați intrând în curtea Președinției reprezentanții de la Partidul Verde Ecologist, Partidul Național Moldovenesc, Mișcarea Alternativa Națională, partidele care fac parte din Blocul „Împreună” și Partidul Social Democrat European.

Discuțiile sunt binevenite, inclusiv cu partidele extraparlamentare active. Vom discuta și vom vedea”, a spus liderul Partidulio Verde Ecologist, Anatolie Prohnițchi.

Alegerile prezidențiale au arătat că e nevoie de o pregătire minuțioasă, de o consolidare pe dreapta proeuropeană în vederea alegerilor parlamentare. Cred că va fi subiectul cel mai discutat astăzi, pe care vom pune accente”, a declarat liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur.

Agenda este clară: lupta împotriva corupției politice și reforma justiției – subiecte care pe noi, partidele mici proeuropene, ne dor foarte tare. Ultimii ani, s-a supra-reglementat tot ce înseamnă finanțarea partidelor politice”, a spus liderul Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu.

De câte ori am fost invitați la Președinție, am mers și am ascultat colegii din alte partide, am spus și noi punctul nostru de vedere, lipsa de reforme în domeniul justiției, am vorbit despre cenzura în mass-media... Nimic din toate promisiunile din 3-4 ani de când suntem invitați aici pe post de cobai la Președinție nu s-a realizat”, a menționat Vasile Costiuc de la Partidul Politic „Democrația Acasă”.

Anterior, Partidul Socialiștilor și partidul condus de Ion Chicu au spus că nu vor da curs acestei invitații să vină la consultări.

Consultările au loc la o săptămână după ce Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde a fost discutată problema corupției politice și necesitatea de a accelera măsurile de combatere a acesteia.

După ședință, șefa statului a solicitat restrângerea termenului de examinare a dosarelor de corupție politică, urmând ca Guvernul și Parlamentul să vină cu un plan concret pentru a asigura examinarea prioritară a acestor cauze.

Maia Sandu a anunțat că va invita la consultări publice reprezentanți ai partidelor politice, dar și reprezentanți ai altor categorii din societatea civilă pentru a avea discuții privind acțiunile ce trebuie să fie întreprinse pentru a combate corupția politică.

Citește mai mult