Politic

Reprezentanți ai 18 partide au participat la consultările de la Președinție. Ce au declarat liderii formațiunilor politice

Reprezentanți ai 18 partide extraparlamentare au participat la consultările organizate de președinta Maia Sandu privind măsurile de combatere a corupției politice. Opoziția parlamentară nu a fost invitată la discuții. Consultările s-au încheiat fără rezultate concrete, toate propunerile urmând a fi analizate înainte de elaborarea planului cerut de șefa statului pentru a accelera reforma justiției și lupta împotriva corupției.

Dintre cele 21 de partide extraparlamentare invitate la consultări, 18 și-au delegat reprezentanții. Au fost invitate doar acele partide care au reprezentare politică la toate nivelele din țară și sunt active în mediul politic, cu excepția celor care au fost implicate sau au beneficiat în urma corupției politice în scrutinele din acest an, a precizat șeful Cabinetului Președintei, Adrian Băluțel.

Nu am invitat partide care ne plac, am invitat toate partidele care nu au participat în corupția politică din acest scrutin electoral și nu au fost beneficiare ale acestei corupții politice. Deci am încercat să fim cât mai inclusivi”, a menționat Adrian Băluțel.

În cadrul discuțiilor au fost avansate mai multe propuneri. Toate vor fi analizate, iar o parte se vor regăsi în planul de combatere a corupției politice, a precizat Băluțel.

Printre propunerile formulate de politicienii de opoziție se numără înăsprirea sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor, pedepsirea utilizării abuzive a resurselor administrative și elaborarea unei declarații privind combaterea corupției politice pe care să și-o asume toate formațiunile de pe scena politică.

Partidul Național Moldovenesc a propus ca persoanele care sunt prinse în flagrant de organele de drept că au luat mită electorală sau au dat, dincolo de amenzile pe care le primesc, să fie private de dreptul de a participa la orice tip de alegeri sau referendum pe un termen mai mare. Deci, acum legea spune că de la 1 la 2 ani sunt privați de dreptul de a participa la alegeri, dar noi alegeri locale, spre exemplu, o avem peste 3 ani”, a declarat liderul Partidul Național Moldovenesc, Dragoș Galbur.

Dragoș Galbur s-a arătat nemulțumit de faptul că la întrevederea cu președinta Maia Sandu pe tema luptei cu corupția politică au participat și politicieni care anterior ar fi fost implicați în acte de corupție politică.

I-am depus astăzi doamnei președinte, cu titlul de inițiativă legislativă, un proiect pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative. Suntem pregătiți în calitate de partid pro-european să lucrăm pentru că această inițiativă legislativă să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova, pentru că nu trebuie să vedem peste tot doar umbra lui Șor, trebuie să vedem restanță și dificultăți semnificative în funcționarea instituțiilor de stat”, a menționat liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu.

S-a discutat despre subiectele economice, despre reforma justiției, despre situația din administrația publică locală, dar cel mai important, împreună cu colegii și președinții de la partidele care au participat la acest eveniment, s-a venit cu propunerea de a fi semnată și o declarație de combatere a corupției politice în Republica Moldova”, a notat președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula.

Iar liderul Partidului Mișcarea Respect Moldova, Eugeniu Nichiforciuc, a menționat că este important ca reforma justiției să nu se limiteze doar la schimbarea anumitor persoane: „Este important că să fie un concept larg, discutat cu partidele politice și cu societatea, ca să fie sprijinit, pentru că noi trebuie să înțelegem de unde pornim și unde vrem să ajungem în urma finisării reformei justiției. Și acest concept urmează să fie dezbătut, aprobat și propus”.

La consultări au mai participat reprezentanți de la Partidul Mișcarea Alternativă Națională, Partidul Liberal și fruntașii Blocului „Împreună”.

Amintim că aceste consultări au loc la o săptămână după ce Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde a fost discutată problema corupției politice și necesitatea de a accelera măsurile de combatere a acesteia.

Citește mai mult