Corespondență // Triunghiul Weimar Plus, „cea mai importantă” reuniune dedicată Ucrainei în UE
După ce miniștrii de externe ai UE au discutat ieri la Bruxelles situația din Ucraina, discuție la care a participat în mod informal și vicepremierul Mihai Popșoi, patru dintre ei se reunesc astăzi din nou la Varșovia, într-o reuniune iarăși dedicată Ucrainei, pe care șeful diplomației polone, Radoslaw Sikorski, a numit-o „cea mai importantă actualmente”.
Reuniunea se ține în formatul «Weimar PLUS, deoarece pe lângă statele fondatoare ale "triunghiului Weimar" -- Germania, Franța, Polonia -- mai participă și Italia. “Triunghiul Weimar" a fost înființat în orașul german Weimar în 1991, cu scopul de a sprijini ieșirea Poloniei din regimul comunist. Era vorba de Franța (aliat istoric al Poloniei), apoi Germania (mai degrabă inamic istoric) și, desigur, de Polonia. Ministrul german de externe de atunci, Hans-Dietrich Genscher, a ales Weimar pentru întâlnirea inaugurală, deoarece era situat în fosta Germanie de Est.
Atunci Polonia a obținut din partea Germaniei și a Franței angajamentul că ar trebui să obțină un statut de asociație specială în Uniunea Europei de Vest, brațul european al NATO de atunci. Până astăzi, cele trei țări au organizat întâlniri regulate ale miniștrilor de externe și summit-uri ocazionale ale liderilor.
Faptul că se adaugă astăzi si Italia e important din mai multe privințe: pe de o parte, Italia împreună cu cele trei formează principalele patru puteri militare ale Europei continentale. Apoi, Italia este importantă și pentru că are un guvern de extrema dreaptă, urmând astfel tendința actuală a Europei, dar mai ales pentru că șefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, este pro-atlantistă, pro-NATO și anti-Putinistă și, pe deasupra, pare că are o relație privilegiată cu Elon Musk, care pe moment cel puțin este unul din consilierii favoriți ai lui Trump.
La întâlnire va participa și ministrul ucrainean de externe Andri Sibiha. Estona Kaja Kallas, care urmează să devină noua șefă a diplomației europene, va fi de asemenea prezentă.
Cei patru miniștri vor discuta descoperirile serviciilor lor de informații, care arată că o fabrică chineză produce drone militare pe care Rusia le folosește în războiul său împotriva Ucrainei, arătând astfel și o implicare a Pekinului, în ciuda afirmațiilor contrarii ale regimului lui Xi Jinpeng. Neutralitatea Chinei va fi astfel pusă în discuție, deși deocamdată, cel puțin în stadiul acesta, nu va fi vorba de sancțiuni.
În trecut, “triunghiul Weimar” a mai dus la câteva colaborări concrete în domeniul militar, chiar dacă cele mai mult nu s-au concretizat. Astfel, deja în iulie 2011, Franța, Germania și Polonia au semnat un acord la Bruxelles pentru a forma o unitate de 1.700 de soldați sub comanda poloneză, numită Grupul de luptă de la Weimar, care urma să fie gata să fie desfășurată în zonele de criză începând din 2013.
Tot așa, în februarie 2024, premierul polonez Donald Tusk a cerut ca țara sa să se alăture proiectului European Sky Shield Initiative condus de Germania.