Primul Forum de Securitate, organizat la Chișinău. Investițiile în apărare și prevenirea atacurilor hibride, pe agenda discuțiilor
Investițiile în securitate, conectivitate, contracararea atacurilor hibride asupra statelor din regiunea Mării Negre, precum și războiul din Ucraina au fost principalele subiecte discutate astăzi de mai mulți oficiali prezenți la prima ediție a Moldova Security Forum care se desfășoară la Chișinău.
Participanții au subliniat că, în ultimii 3 ani, Republica Moldova și-a întărit capacitatea de a oferi stabilitate și pace în regiune, devenind un furnizor de securitate în loc de un importator. Totodată, de la începutul războiului din Ucraina statele europene și NATO au consolidat flancul estic, ajutând și alți parteneri, precum Republica Moldova, să-și consolideze reziliența și capacitatea de apărare, susțin experții.
În ultimii 3 ani, Republica Moldova și-a aprofundat relațiile cu Uniunea Europeană și Organizația Atlanticului de Nord în domeniul securității și ciberneticii. În același timp, odată cu începerea războiului din Ucraina, țara noastră s-a confruntat cu un val de atacuri hibride din partea Federației Ruse cu scopul de a deturna parcursul european al țării și de a întoarce Chișinăul în zona de influență a Moscovei.
Republica Moldova dorește parteneri de încredere și își propune să intensifice dialogul și consultările pentru a-și spori securitatea națională. Având experiența necesară în contracararea atacurilor hibride și a dezinformării, țara noastră își poate împărtăși experiența cu partenerii săi, devenind astfel un furnizor de securitate, a declarat, secretarul de stat de la Ministerul Afacerilor Externe, Valeriu Mija.
„Republica Moldova tinde să devină membră deplină a UE până în 2030. Republica Moldova va continua să fie un partener de încredere al NATO. Republica Moldova, pe lângă parteneriatul strategic cu Ucraina și România, va crea și alte parteneriate cu alți parteneri strategici. Republica Moldova este un teritoriu unic, cu experiență de război hibrid, și am acumulat lecții învățate din ultimii doi ani, pe care am dori să le împărtășim cu țările membre UE pentru a fi mai coezivi și mai rezilienți în regiune. Noi încercăm să contribuim la mai multe misiuni, inclusiv cu partenerii strategici din Uniunea Europeană. Suntem gata să oferim capacitățile noastre Uniunii Europene în misiuni de salvare”, a spus Valeriu Mija.
Republica Moldova trebuie să-și consolideze sistemul de securitate, iar NATO și Uniunea Europeană au angajamentul de a acționa și a sprijini aceste acțiuni de consolidare a apărării țării noastre. Atacurile hibride care amenință statele din regiune, trebuie să devină o prioritate pe agenda partenerilor occidentali, a afirmat secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Externe din România, Ana Tinca.
„Din partea României, vreau să vă asigur că dorim să susținem situația în care regiunea Mării Negre va fi menționată pentru oportunități economice. Programele de consolidare a capacităților de apărare sau oficiile de legătură NATO, cum este și cel din Chișinău, sunt instrumente utile în această privință. UE este un actor relevant în regiunea Mării Negre. Două inițiative au fost lansate: agenda comună maritimă și, în acest an, Republica Moldova a avut rolul de coordonator. Ucraina, Republica Moldova și Georgia joacă un rol important și util în reformarea sectorului de securitate și consolidarea capacităților țărilor din regiunea Mării Negre”, a declarat Ana Tinca.
Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova prin planul de creștere economică de 1,8 miliarde de euro, ce va fi acordat țării noastre începând cu anul 2025. Creșterea investițiilor necesită, însă, un mediu sigur pentru afaceri, iar statele Uniunii Europene ar trebui să ofere garanții și oportunități pentru agenții economici care doresc să investească, a subliniat șefa de departament la Serviciul European de Acțiune Externă, Dorota Dlouchy-Suliga.
„Avem nevoie de investitori care să creeze noi locuri de muncă și aici evident se face legătura și cu securitatea. Investitorii se gândesc de două ori înainte de a veni în Republica Moldova din cauza războiului în Ucraina. În ultimii câțiva ani am devenit un act important în domeniul securității”, susține Dorota Dlouchy-Suliga
La Forumul de la Chișinău, care se desfășoară timp de două zile participă peste 300 de oficiali și experți, care abordează cele mai mari provocări de securitate națională și regională, cu accent special pe amenințările hibride și cibernetice, dezinformare, și ascensiunea inteligenței artificiale.