Politic

La Bender a avut loc reuniunea de lucru a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol. Subiectele abordate

Impedimentele în activitatea școlilor cu predare în limba română, taxele ilegale impuse fermierilor din raionul Dubăsari, cazurile de îngrădire a liberei circulații, necesitatea eliberării cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în stânga Nistrului, precum și taxele vamale, „impuse” Tiraspolului sunt principalele subiecte abordate de către vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, la negocierile în formatul 1+1 cu reprezentantul regimului separatist de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, care s-au desfășurat astăzi, 19 noiembrie la sediul din Bender al Misiunii OSCE.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare, în cadrul întrevederii, Oleg Serebrian a declarat că Tiraspolul continuă presiunile nejustificate asupra celor opt instituții de învățământ cu predare în limba română din regiune, în pofida angajamentelor asumate anterior. De asemenea, el a denunțat barierele impuse circulației libere, amintind cazurile recente în care scriitori și jurnaliști de pe malul drept al Nistrului au fost opriți ilegal de structurile transnistrene.

Chișinăul a solicitat încetarea persecutărilor sub pretextul "combaterii așa-zisului extremism și eliberarea cetățenilor moldoveni deținuți ilegal de către structurile transnistrene".

De cealaltă parte, așa-zisul minister de la Tiraspol, anunță într-un comunicat că Ignatiev a denunțat în cadrul reuniunii faptul că situația drepturilor omului în Transnistria s-a înrăutățit în ultima perioadă, acuzând Chișinăul „de întărirea restricțiilor, inclusiv prin modificările recente aduse Codului Penal al Republicii Moldova”, care, în opinia sa, ar genera „amenințări pentru locuitorii din regiune”.

De asemenea reprezentantul Tiraspolului s-a arătat nemulțumit de taxele vamale instituite de autoritățile de la Chișinău. El le-a calificat drept „nejustificate”, susținând că agenții economici transnistreni ar fi plătit 9,5 milioane de dolari în acest sens doar în primele nouă luni ale anului 2024.

Vitali Ignatiev a amintit și de interzicerea exporturilor întreprinderilor care produc mărfuri cu dublă destinație, civilă și militară. Potrivit autorităților de la Chișinău, exportul acestora a fost interzis din motive de securitate, deoarece livrau piese industriei militare din Federația Rusă.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat și problemele fermierilor din raionul Dubăsari, afectați de măsurile impuse de Tiraspol. Chișinăul a propus măsuri tehnice pentru rezolvarea acestor dificultăți. De cealaltă parte Tiraspolul a cerut soluții pe aspecte legate de înmatricularea autovehiculelor importate după 24 aprilie 2018. Ignatiev a atras atenția și asupra problemei permiselor de conducere și a creșterii tarifelor pentru serviciile prestate în secțiile de înmatriculare a vehiculelor din Râbnița și Tiraspol.

În ciuda divergențelor, părțile au convenit asupra continuării dialogului, stabilind convocarea mai multor grupuri de lucru cu participarea experților de la Chișinău și Tiraspol.

Citește mai mult