Politic

„Cinci minute de securitate”// Expert, despre narațiunile false precum că NATO ar fi declanșat războiul din Ucraina

Încă de la începutul războiului din Ucraina, circulă narațiuni false precum că Statele Unite și NATO ar fi declanșat războiul în Ucraina pentru a obține profituri economice. Acest mesaj este distribuit și de politicienii pro-ruși care justifică agresiunea împotriva Ucrainei acuzând Occidentul că ar fi vinovat de acest război.

Unul dintre ascultătorii Radio Moldova a întrebat experții noștri: Am un vecin care spune că vinovat de războiul din Ucraina este NATO și că, dacă autoritățile noastre vor încerca să adere la NATO, vom avea soarta Ucrainei. Așa este?

A răspuns la această întrebare analistului politic de la București, Mihai Isac: „În primul rând, nu NATO a declanșat războiul din Ucraina. Războiul din Ucraina a început în 2014 prin anexarea ilegală de către Federația Rusă a Peninsulei Crimeea și a susținerii insurgenței rebeliunii armate din Regiunea de Est, care a fost declanșată de elemente criminale susținute de serviciile federale de informații de la Moscova. NATO nu a avut niciun rol în declanșarea conflictului din Ucraina și absolut niciun rol în decizia Federației Ruse de a ataca Ucraina. În 2014, prin invazia Ucrainei și anexarea Crimeiei, Federația Rusă și-a încălcat propriul angajament față de Ucraina prin semnarea Acordului de la Budapesta din 1994 și practic a demonstrat faptul că Federația Rusă nu este un actor de încredere în ceea ce privește relațiile cu vecinii săi. Și să nu uităm că și Republica Moldova, dar și Georgia, sunt victimele unor războaie de agresiune declanșate de Federația Rusă împotriva lor în anii '90. Iar în acest moment, în estul Republicii Moldova, peste 10% din teritoriul național este ocupat în mod ilegal de către un contingent militar de ocupație al Federației Ruse, care pregătește inclusiv miliții ilegale anticonstituționale formate din cetățeni ai Republicii Moldova recrutați forțat pentru a lupta împotriva altor cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, vedem cum Armata Rusă recrutează în mod ilegal cetățenii Republicii Moldova din regiunea de Est a țării, încălcând legislația națională a Republicii Moldova, dar și legislația internațională în domeniu.”

Mihai Isac susține că statutul de membru al NATO al unei țări practic o salvează de la orice încercare a agresorului de a o ataca, pentru că în cultura de securitate a NATO există principiul "toți pentru unul, unul pentru toți", iar atunci când o țară are o problemă de securitate, toate celelalte țări o ajută.

„În acest moment, în România, pe lângă forțele militare românești, mai sunt desfășurate trupe din Franța, din Statele Unite, din Turcia, din Polonia, din Luxemburg și din alte state ale NATO, care ajută România să își protejeze mult mai bine spațiul aerian și terestru în fața amenințării Federației Ruse. De asemenea, soldații români sunt desfășurați, vă dau exemplu, în Polonia, în apropierea graniței cu enclava nucleară rusă, Leningrad, și ajută Polonia să-și securizeze mult mai bine spațiul propriu. Deci, vedem cum, acolo unde există stat cu statut de membru al NATO, nu există niciun conflict militar deschis, iar această idee că NATO ar fi vinovat de declanșarea războiului este o temă folosită de propaganda rusă, care încearcă să impună propriile interese altor state, practic încercând să refuze unor țări cum sunt Estonia, Lituania, Letonia sau România, Polonia dreptul de a-și alege modul de dezvoltare a propriilor relații internaționale. În urma invaziei militare ruse din Ucraina, state cu o neutralitate îndelungată, și aici mă refer la Suedia, care a avut peste 200 de ani de neutralitate, sau Finlanda, cu peste 70 de ani de neutralitate, au renunțat la acest statut pentru a intra în NATO tocmai din cauza amenințărilor Federației Ruse.”

Așadar, Rusia a atacat ilegal Ucraina încă din 2014, iar în 2022, agresiunea s-a intensificat. Deși propaganda rusă susține că Statele Unite și NATO au provocat conflictul, adevărul este mult mai complex. Ruptura dintre Ucraina și Rusia a fost generată de dorința Ucrainei de a se apropia de Uniunea Europeană și de a-și întări legăturile cu NATO. Această aspirație a fost percepută de Rusia ca o amenințare la adresa influenței sale în regiune, motiv pentru care a reacționat prin atacuri militare asupra Ucrainei. Totuși, Ucraina este în drept să decidă unde își vede viitorul: în vest sau în est.

Citește mai mult